Spotlight Orchestra redt Dordrecht van rattenplaag

Spotlight Orchestra redt Dordrecht van rattenplaag

Dordrecht kampt al geruime tijd met zwerfval en een rattenplaag. Politiek en ambtenaren worstelen al een poos met dit probleem. Vragen zijn gesteld in de gemeenteraad maar een oplossing was nog niet voorhanden. Tot afgelopen zondag.

In Schouwburg Kunstmin vonden twee kinderconcerten plaats van Spotlight Orchestra in samenwerking met Spotlight Muziekschool onder leiding Jan Gerrit Adema. Centraal stond de uitvoering van De Rattenvanger van Hamelen. Op vakkundige en ludieke wijze gepresenteerd door Benjamin Murck.

De voorstelling ging van start met een leeg podium waarna de diverse instrumentengroepen al spelend het toneel opkwamen en zo werden voorgesteld aan het publiek. Benjamin doopte, heel actueel, de titel al snel om naar De Rattenvanger van Dordrecht. Nadat zowel ouders als kinderen onder hun stoel hadden gekeken, om zich ervan te vergewissen dat er geen ratten in de zaal aanwezig waren, kon het verhaal van start. Benjamin legde door zijn versie van het verhaal een link naar het beleid van de gemeente Dordrecht. Ondersteund door het orkest was het afwisselend rat(muis)stil tijdens het verhaal dan wel deed het publiek mee met getrappel en gejoel. Eind van het verhaal waren alle ratten weg, de kinderen terug en de burgers tevreden over het gevoerde beleid van de gemeente.

Eind goed, al goed zou je zeggen; maar Spotlight Muziekschool presenteerde daarna nog een aantal ‘rattenvangertjes in opleiding’ in de vorm van een achttal leerlingen die op blokfluit een vereenvoudigde versie van De Rattenvanger van Hamelen speelden, daarbij ondersteund door het grote orkest. En dan te bedenken dat zij slechts tussen de tien en twintig lessen hebben gehad. Beide voorstellingen kregen deze kinderen een daverend applaus.

De voorstelling eindigde met een uitvoering met filmbeelden van Frozen waarna ter afsluiting nog meegezongen en gedanst kon worden op twee nummers van Flemming.

Reacties uit de zaal: als er één manier is om kinderen geïnteresseerd in muziek te krijgen dan was dat dat deze voorstelling wel! De Spotlight orkesten met bijbehorende muziekschool hebben het stoffige imago van de blokfluit en harmonieorkesten helemaal onderuit gehaald!

De volgende gelegenheid om Spotlight Orchestra te horen is tijdens het Paasconcert op 8 april in de PKN de Wijnstok in Dubbeldam. Meer informatie over de verschillende orkesten en de muziekschool vind u op: www.spotlightorchestra.nl of www.spotlightmuziekschool.nl 

Tekst: Aanlevering Spotlight Orchestra
Foto©️: Femke van der Linden

Gepubliceerd: 14 FEB 2023 - 19:33