St. Michaël Thorn eert maestro met 4cd-box

St. Michaël Thorn eert maestro met 4cd-box

Harmonie St. Michaël van Thorn presenteert zondag 5 september (14.30 uur) tijdens een concert in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel (Monseigneur Savelbergweg 100) ter nagedachtenis aan de overleden oud-dirigent Heinz Friesen de 4cd-box Remembrance.

Herinneringen vormen de rode draad tijdens het concert dat harmonie St. Michaël van Thorn op zondag weer voor het eerst sinds anderhalf jaar op het podium brengt. Herinneringen enerzijds aan de lange lockdown die ook de Europese kampioen van 2019 het afgelopen jaar nagenoeg vleugellam maakte. Onder leiding van Yvan Meylemans klinken eigen arrangementen uit de coronatijd van bijzondere muziek voor hout- en koperblazers. Voor veel muzikanten een herinnering aan een periode dat in je eentje thuis spelen of samenspel via digitale kanalen de enige opties waren om muziek te maken. Voorbij komen werken van Sparke (Slavonica - deel 1 en Jubilee Ouverture), Ligeti (Roemeens Concert) en Gulda (Cello – sax -concert) en Bernstein (delen uit West Side Story) met de saxofonisten Joop Bongaerts en Sjors Uitjens als solisten.

Terwijl corona herinneringen oproept om snel te vergeten, haalt de presentatie van de 4cd-box Remembrance juist herinneringen naar boven die bij talloze liefhebbers van de symfonische blaasmuziek voor eeuwig op het trommelvlies kleven. Vier uur aan voornamelijk niet eerder uitgebrachte live-opnamen uit de periode 1986-2001 herinneren aan de langdurige en succesvolle samenwerking tussen dirigent Heinz Friesen (1934-2019) en harmonie St. Michaël. Als speciale gast zal Marianne Friesen, de weduwe van Heinz, en familie bij het concert aanwezig zijn om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Tijdens de bijna 200 concerten die de maestro bij de Geiten op de bok stond, werden 350 composities uitgevoerd. Daarvan zijn dertien live-opnamen voor deze verzameling geselecteerd. De registraties vonden plaats in de Rodahal (Kerkrade), theater De Maaspoort (Venlo) en TivoliVredenburg (Utrecht). De collectie bevat zes oorspronkelijke composities voor harmonieorkest en zeven transcripties van werken voor symfonieorkest. Drie opnames zijn gemaakt tijdens concertwedstrijden (1986, 1991, 1999), vijf registraties zijn geselecteerd uit enkele edities van de KRO-concertserie ‘Symfonische blaasmuziek’ (1990, 1994, 1995, 1997) en vijf werken komen uit radio-opnames van concerten in 1999 en 2001. De cover wordt opgesierd met een afbeelding van een schilderij van de hand van Angeles Nieto, dat Friesen in 2013 bij zijn benoeming tot eredirigent van harmonie St. Michaël van Thorn cadeau kreeg.

Voor dit besloten concert zijn nog gratis toegangskaarten beschikbaar. Het concert is alleen toegankelijk via reservering vooraf en op de dag zelf op vertoon van een geldig vaccinatiebewijs, negatieve corona testuitslag of een herstelbewijs. Reserveren voor dit concert is mogelijk tot en met 3 september via info@harmoniethorn.nl  door de namen en e-mailadressen van de betreffende personen door te geven.

Via info@harmoniethorn.nl kan ook de 4CD-box Remembrance besteld worden. Bij voorintekening en op 5 september kost de cd-box slechts 20 euro (excl. verzendkosten). Daarna 24,95 euro (excl verzendkosten).

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 30 AUG 2021 - 10:33
Laatste update: 30 AUG 2021 - 11:03