Staande ovatie voor De Harmonie en Iris Kroes 

Staande ovatie voor De Harmonie en Iris Kroes 

De Harmonie Eefde-Gorssel vierde afgelopen weekeinde het 110-jarig bestaan. Samen zangeres Iris Kroes en dansers van Mars Bentum werd een spectaculaire uitvoering gegeven.

Het publiek in een volle Buitensoos was laaiend enthousiast en beloonde de finale met een (dubbele) staande ovatie op het slotnummer “I wish” van Stevie Wonder. Hierbij werd zowel swingend gedanst als gezongen, door Iris.

Na ’s middags de doorlooprepetitie met elkaar te hebben gedaan, waarbij her en der nog wat aanpassingen werden doorgevoerd, kwamen de eerste bezoekers tegen 18.30 uur al binnen druppelen. Het HIT-orkest startte de muzikale avond vol enthousiasme in het voorprogramma. Dit was ook al een bijzonder gebeuren want de mensen werden zodoende met muziek ontvangen in de zaal, gespeeld door onze toekomstige “grote” muzikanten. En opgewonden dat ze waren…. Op zo’n podium zit je niet iedere dag! Wat een mooie zaal is het toch!!

Vervolgens begon het “officiële” programma, geopend door onze sympathieke presentator: lady Ester.
“The jubilee ouverture” was overweldigend, gevolgd door mooie stukken met Iris Kroes in de hoofdrol, begeleid door het orkest. Wat prachtig kan ze toch zingen en wat een innemende vrouw! En de stukken waarbij het orkest haar begeleidde zijn bovendien door haar zelf geschreven!! Achtereenvolgens het Friese “Thus”, “the Suit” (ze is gek op mannen in mooie pakken..) en “Symphony” varieerden van gevoelig tot lekker vrolijk en swingend . En na de pauze kwam daar nog haar “Surrounded by water” bij, een lied waarop ze extra trots is omdat ze het heeft uitgevoerd in de culturele hoofdstad 2018, haar “Thus” Leeuwarden.
Nog voor de pauze werd ook het door de bekende Amerikaanse componist Gershwin geschreven (en in 1951 verfilmde) “An American in Paris” goed uitgevoerd door zowel het orkest als een aantal dansers. Een lang, uitdagend stuk met grote diversiteit dat door de meeste bezoekers op waarde werd geschat.
Na de pauze ging het allemaal echt “los”. Eerst nog ingetogen met het prachtige “Hallelujah”, door Iris en de dansers. Na het klassieke “Arioso” van Jacob de Haan begon direct het non-stop gedeelte met Toccata van Bach en denderde het concert achter elkaar door met swingende muziek als “Uptown Funk”, “Ironic”, “Blurred lines” en “Can’t stop the feeling”. De muziek werd op wervelende wijze aangevuld en uitgevoerd door de dansers en Iris. Tot en met een geweldige finale dus met “I wish”.
De Harmonie heeft aangetoond dat een concert in een eigentijds concept zeer wel mogelijk is. De wijze waarop het publiek hierop heeft gereageerd, bevestigt de ingeslagen weg. Ook het feit dat de meeste jonge bezoekers tot het einde zijn gebleven getuigt hiervan. Ze wilden niets missen van dit evenement! Hopelijk is menigeen geïnspireerd geraakt door deze avond en wil men ook deel uit gaan maken van onze vereniging.
Het was een unieke avond waarop iedereen blij en tevreden kan terugzien.

 

Verslag: aangeleverd door De Harmonie.

Foto: Pascale Drent.

Gepubliceerd: 28 NOV 2018 - 20:02
Laatste update: 28 NOV 2018 - 20:07