STRAATbrass maakte een vrolijk blaasparcours in Vries

STRAATbrass maakte een vrolijk blaasparcours in Vries

Dik 150 koperblazers paradeerden zaterdag over de Brink in Vries en streden om de punten en de Gouden Straatklinker tijdens de tweede editie van STRAATbrass.

Brassband De Bazuin Oenkerk B werd de winnaar van de dag en sleepte de bokaal in de wacht.

Het was de kersverse wethouder Miguel Ririhena die het festijn om 11 uur opende. Daarna barstte de marsparade los. De vijf deelnemende brassbands -allemaal afkomstig uit Friesland- marcheerden, dansten, huppelden en hinkten over de Drentse Brink onder het toeziend oog van de publieksjury waarvan Ririhena de voorzitter was.

Speelt Wel Suwâld maakte er een vrolijk opzwepend carnaval van, Ere Zij God uit Damwoude hinkte als een grappige groep gewonde patiënten over de Drentse keien met de dirigent als dokter voorop en De Bazuin Oenkerk B maakte er een sprookje van met musicerende dwergen en een stralende Sneeuwwitje. De jury was het meest gecharmeerd van hun optreden en gaf de Oenkerkers de eerste prijs voor dit onderdeel.

Na de parade speelden de bands een staande mars die werd beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Rob Goorhuis en Jappie Kuipers die hun kritische luisterwerk geheel naar Engelse traditie verrichtten vanuit een geblindeerde caravan (!). Ook op dit onderdeel pakte De Bazuin de winst, gevolgd door Speelt Wel, de derde plek was voor Advendo Burum, vierde werd Excelsior Driesum-Wâlterswâld en hekkensluiter was Ere Zij God.

Na de lunch ging de strijd verder in de muziekkoepel, naast de kerk op de Brink. De orkesten brachten daar dan een concertprogramma. Op dit onderdeel werden de kaarten totaal anders geschud. Burum speelde als laatste en blies alle vier de andere deelnemers vol overtuiging naar huis. De band onder leiding van Stefan de Groot kreeg van beide juryleden maar liefst 90 punten en stak met kop en schouders boven de rest uit. Ere Zij God werd op dit onderdeel tweede en De Bazuin derde.

De band die het beste scoorde op alle drie onderdelen werd uitgeroepen tot dagwinnaar en ging aan de haal met de bokaal de Gouden STRAATklinker. Dat was De Bazuin Oenkerk onder leiding van Jan-Aart Ponstein. Tweede werd Speelt Wel en Damwoude eindigde op de derde plaats. Nadat het koper had geklonken op de Drentse keien, werd er gevierd en geklonken op de overwinning.

Op de foto: De Bazuin tijdens de parade.

Tekst en foto: STRAATbrass.

Gepubliceerd: 27 JUN 2022 - 08:03