Strijd om de gouden dirigeerstok van start

Strijd om de gouden dirigeerstok van start

Dirigenten kunnen zich aanmelden voor de Internationale Dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours Kerkrade. De prestigieuze wedstrijd is onderdeel van de 19e editie van het festival in de zomer van 2022. Uit de aanmeldingen worden 24 kandidaten geselecteerd die toegang krijgen tot de wedstrijd. De winnaar van de gouden dirigeerstok wordt bepaald tijdens het slotconcert op woensdag 20 juli 2022, waar drie finalisten een galaconcert dirigeren in de Rodahal.

Het opleiden van professioneel dirigeertalent is een van de belangrijke middelen voor de ontwikkeling van de sector en is sinds 1970 een wezenlijk onderdeel van het WMC. De dirigentenwedstrijd in Kerkrade heeft bewezen een belangrijke springplank te zijn in de carrière van jonge dirigenten. Diverse bekende dirigenten hebben in het verleden deelgenomen.
“Tijdens het komende Wereld Muziek Concours zetten we deze jarenlange traditie voort,” zegt Björn Bus, Algemeen Artistiek Manager bij WMC. “Tijdens eerdere WMC-edities waren de dirigentencursus en de wedstrijd geïntegreerd. We hebben nu besloten om de wedstrijd weer apart van de cursus te organiseren om zo het educatieve deel te scheiden van het wedstrijdgedeelte.”

De wedstrijd
Tijdens de 19e editie van het festival organiseert WMC in samenwerking met de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) deze internationale Dirigentenwedstrijd. Rode draad van de wedstrijd vormt het observeren van de deelnemende dirigenten in zoveel mogelijk verschillende dirigeersituaties. Zo zullen de deelnemers aan de wedstrijd professionele ensembles en orkesten dirigeren in verschillende soorten bezettingen. “Nieuw is ook dat de deelnemers de mogelijkheid krijgen om alleen met professionele ensembles en bands te werken,” zegt Bus. De deelnemers krijgen in 2022 de kans om aan de slag te gaan met Blazersensemble Helicon (NL), de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht (BE) en de Marinierskapel der Koninklijke Marine (NL).

Aanmelding
De inschrijving voor de Internationale Dirigentenwedstrijd 2022 verloopt via de nieuwe online inschrijfmodule, de Mijn WMC-omgeving, die te vinden is op www.wmc.nl/nl/deelnemen/dirigentenwedstrijd . Via dit portaal kunnen deelnemers alle benodigde informatie uploaden. De inschrijving sluit op 1 maart 2022. Op 1 april krijgen de deelnemers bericht of zij zijn toegelaten tot de wedstrijd. De wedstrijd vindt plaats van 13 - 20 juli 2022.

Foto: Aanlevering WMC

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 18 NOV 2021 - 12:40
Laatste update: 18 NOV 2021 - 12:42