Studente gaat voor KNMO actieve muziekbeoefening bij ouderen bestuderen

Studente gaat voor KNMO actieve muziekbeoefening bij ouderen bestuderen

Mariëtte van Raalte, studente aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, gaat voor de KNMO een onderzoek doen naar de actieve muziekbeoefening bij ouderen.

Mariëtte meldde zich enkele werken geleden met het verzoek om een projectopdracht bij de KNMO te mogen starten. De belangstelling van het bestuur was meteen gewekt. Mariëtte studeert Toegepaste Gerontologie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en wordt opgeleid tot vergrijzingsexpert. Gerontologie is de wetenschap die het ouder worden in lichamelijk, maatschappelijk en geestelijk opzicht bestudeert. De zogenaamde vergrijzing is ook in onze sector actueel. Veel van onze verenigingen hebben of krijgen te maken met oudere leden.

Mariëtte staat midden in de samenleving en houdt ervan om mensen van alle generaties met elkaar te verbinden. Binnen de amateurmuzieksector is dit met deelnemers van 8 tot boven de 80 bij uitstek het geval.

Als actief amateurmuzikant en bestuurslid bij Muziekvereniging Ontwaakt Hattem wil ze ook op professioneel gebied doorgroeien in de cultuursector. Hoe actieve cultuurparticipatie bij oudere volwassenen bijdraagt aan een vitaal en gezond leven is een actueel onderwerp. Mariëtte gaat onderzoeken hoe oudere muzikanten ondanks hun hoge leeftijd zo lang mogelijk betrokken kunnen worden bij hun vereniging en het muziek maken.

Vanaf nu zal deze hbo-studente circa 16 uur per week aan haar projectopdracht werken. Vanaf januari 2021 loopt deze over in een afstudeeropdracht.

Vanaf december zal Mariëtte regelmatig een column schrijven voor Klankwijzer en u op de hoogte houden van haar bevindingen.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 12 NOV 2020 - 17:29