Suol Percussion verbindt Oost en West in spiritueel concert

Suol Percussion verbindt Oost en West in spiritueel concert

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de uitvoering van de bijzondere symfonie From me flows what you call Time van Toru Takemitsu door Suol Percussion en projectorkest Suol Philharmonic Orchestra op vrijdag 29 april in theater De Spiegel in Zwolle.

De vijf slagwerkers in From me flows what you call Time vertegenwoordigen ieder een van de vijf elementen uit het Tibetaans-Boeddhistische principe van de Wind Horse: water (blauw), vuur (rood), aarde (geel), wind (groen) en lucht (wit). De verzameling van percussie-instrumenten uit de hele wereld, zoals Japanse klankschalen, Indonesische houten anklungs, Cubaanse conga’s, Pakistaanse Noah-klokken en een Turkse darabukka, geven de uitvoering een spirituele sfeer. Het werk is van de hand van de Japanse componist Toru Takemitsu. Hij schreef het 38 minuten durende meesterwerk in 1990 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de fameuze Carnegie Hall in New York. Takemitsu’s mix tussen Oost en West, traditionele Japanse klanken met Westerse invloeden, staat symbool voor de muziek die door de jaren heen door New Yorkse concerttempel ‘vloeide’.

Roots
Het met de delicate fluitsolo A Breath of Air ingeleide werk wordt vrijdag 29 april in theater De Spiegel uitgevoerd door Suol Percussion en projectorkest Suol Philharmonic Orchestra. Met dit muzikale project willen de initiatiefnemers jonge muzikanten kennis laten maken met de schoonheid en kracht van symfonische muziek. De productie is op poten gezet door Stichting Suol Percussion. Suol Percussion is een vernieuwend en eigentijds slagwerkensemble bestaande uit acht jonge en gedreven musici. De roots van Helmer Bijl (Elspeets Fanfare Korps, Gelders Fanfare Orkest, Nationaal Jeugd Orkest), Mark Boessenkool (Crescendo Gramsbergen, Symfonisch Blaasorkest Overijssel, Noord Nederlands Jeugdorkest, Gelders Fanfare Orkest), Robert Bullinga (Stedelijke Harmonie Wageningen), Inge Mulder (Prins Bernhard Apeldoorn, Cadenza Twello), Elian Kers (CMH Hattem), David van Keulen (De Eendracht Wezep, Elspeets Fanfare Korps), Wessel Kruisselbrink (Excelsior Winterswijk) en Luuk van Raalten (CMH Hattem, De Vuurvogel Zwolle, Wilhelmina Heerde) liggen in de amateurslagwerkmuziek. Het in 2021 opgerichte ensemble laat de luisteraar kennis maken met de veelzijdigheid van het slagwerk en slagwerkrepertoire door het organiseren van unieke concerten en projecten. Met de uitvoering van Takemitsu's symfonie willen ze het publiek een onvergetelijke avond aanbieden.

Projectmatig
Het Suol Philharmonic Orchestra is een projectmatig symfonieorkest, opgezet door Suol Percussion en samengesteld uit jonge amateurmuzikanten én topmusici die studerende of afgestudeerd zijn aan verscheidene conservatoria door heel Nederland. Een orkest met zowel ervaring en kennis als jeugdige leergierigheid, dat samen de perfecte combinatie geeft om van elkaar te leren en daarnaast de muziek van Takemitsu op krachtige wijze over te brengen. Het orkest staat onder leiding staan van Joost Smeets, tubaïst bij Phion en philharmonie zuidnederland, maar de afgelopen jaren ook internationaal actief als dirigent.

Afstudeerproductie
Het concert is tevens de afstudeerproductie van ensemble-lid Helmer Bijl. Hij opent de avond met de vertolking van de solowerken Planet Damnation van John Psathas, Water en Vuur van Donald Skoog en She who sleeps with a small blanket van Kevin Volans, uitgevoerd op pauken, marimba en een set-up van slagwerkinstrumenten. Hierbij worden hedendaagse technieken gebruikt, zoals het meespelen op elektronische achtergrondmuziek. Met het natuurlijke geweld in Planet Damnation van John Psathas en de symbolistische, intieme aspecten van water en vuur in het gelijknamige werk van Donald Skoog, wordt voor de pauze al een duidelijke link gelegd met Takemitsu’s relatie tussen mens en natuur. In het solowerk van Kevin Volans staat de Afrikaanse cultuur en natuur centraal. Het programma voor de pauze wordt afgesloten met de nieuwe compositie Phantasmata, geschreven door Bijl zelf. Dit ensemblewerk, uitgevoerd door de voltallige bezetting van Suol Percussion en pianist, geeft de luisteraar de gelegenheid de eigen verbeelding en interpretatie de vrije loop te laten. Na de pauze volgt dan de uitvoering van Takemitsu’s bijzondere symfonie.

From me flows what you call Time door Suol Percussion en Suol Symphonic Orchestra: vrijdag 29 april - 20.00 uur, Theater De Spiegel Zwolle. Tickets: klik HIER.

Op de foto: De leden van Suol zijn allemaal opgegroeid in de amateurslagwerksector.

Tekst: Redactie Klankwijzer - Foto: Djill Peters

Gepubliceerd: 19 APR 2022 - 15:06