Symfonieorkest speelt werk van blaasmuziekcomponist

Symfonieorkest speelt werk van blaasmuziekcomponist

Twee jaar geleden programmeerde het Noord Nederlands Orkest een avondje Johan de Meij. Dat werd zo’n groot succes dat het symfonieorkest van het noorden opnieuw een selectie uit zijn oeuvre ten gehore brengt. In een gezamenlijk programma met Soli Brass Leeuwarden en het Noord Nederlands Jeugd Orkest trakteert het NNO het publiek zaterdag 18 januari in De Harmonie in Leeuwarden op luistergoud van twee titanen uit de blaasmuziek: Johan de Meij en Jacob de Haan.

Johan de Meij schreef speciaal voor het NNO al verscheidene orkestbewerkingen en nieuwe composities. Een daarvan is de energieke Symphony no.2 The big Apple, die de sfeer, glamour en nonchalance van New York portretteert. He is een ode aan de metropool waar De Meij al zo’n twaalf jaar thuis is en die hem in hoge mate fascineert. De twee delen worden met elkaar verbonden door de Times Square Cadenza, een collage van opgenomen straatgeluiden. Gedempte gongslagen leiden het tweede deel in dat de meest grimmige kanten van the city that never sleeps schildert. The Big Apple is bijna net zo enerverend als een echt bezoek aan het dynamische Manhattan. En: Johan de Meij staat zelf op de bok!

Het programma opent met De Meij’s Ceremonial Fanfare, uitgevoerd door Soli Brass Leeuwarden, onder leiding van Anne van den Berg. In april 2009 werd dit werk in New York uitgevoerd door koperblazers van het New York Philharmonic en het Koninklijk Concertgebouw, ter gelegenheid van de 400-jarige vriendschap tussen de Verenigde Staten en Nederland.

Daarna klinkt De Meij’s Sinfonietta nr.1. Veel koperblazers herinneren zich dit stuk als verplicht onderdeel op de brasskampioenschappen in Groningen en Montreux in 2011.
Vervolgens speelt het Noord-Nederlands Jeugd Orkest, onder leiding van Erik Janssen, twee delen uit The Book of Urizen van Jacob de Haan, eveneens een coryfee uit de Nederlandse hafabra-wereld.

NNO goes HaFaBrA: zaterdag 18 januari, 20.15 uur - Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden. https://harmonie.nl.

Tekst: Onze redactie – Foto: Aanlevering De Harmonie

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

 

Gepubliceerd: 16 JAN 2020 - 17:32
Laatste update: 16 JAN 2020 - 17:42