Symfonische componisten ontdekken het harmonieorkest

Symfonische componisten ontdekken het harmonieorkest

Een mooi initiatief van Harmonie St. Michaël van Thorn. Het orkest heeft vijf gerenommeerde componisten uit de symfonische wereld benaderd om een werk voor harmonieorkest te schrijven.  Zondag 26 juni is in TivoliVredenburg in Utrecht de presentatie van het eerste werk van dit project: het symfonisch gedicht Max Havelaar van componist Marijn Simons.

“De muzikale mogelijkheden van het blaasorkest zijn nog niet volledig verkend.” Dat zei oud-topambtenaar Thije Adams in een interview met Klankwijzer Magazine in 2019. Kort daarvoor presenteerde de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) de verkenning Blaasmuziek: verleden, heden, toekomst. Daarin houdt Adams de amateurmuzieksector vanuit een interessante invalshoek de spiegel voor. Zijn essay over de blaasmuziek biedt volop stof tot nadenken. “We moeten onder ogen zien dat de sector in bepaalde opzichten kwetsbaar is.”

Achilleshiel
Adams is musicoloog en was in het verleden directeur Algemeen Cultuurbeleid op het Ministerie van OCW. Wat hem met name verbaast is dat de blaasmuziek - enkele uitzonderingen zoals Florent Schmitt, Ida Gotkovsky, Jean Absil en Henk Badings daar gelaten - er nooit in is geslaagd de belangstelling te wekken van componisten die ook in andere sectoren van het muziekleven naam hebben gemaakt. “Dit is nu de achilleshiel, het zwakke punt van de blaasmuziek”, zegt Adams. “Het eigen repertoire is geen parallelweg geworden langs de symfonische muziek. De blaasmuziek is qua repertoire nooit tot volle wasdom gekomen. Terwijl dat toch de eerste voorwaarde is om muzikaal serieus genomen te worden.”

Samenwerking
Harmonie St. Michaël van Thorn liet het niet bij deze constatering en lanceerde het project Boundary crossing in composing, waarin Nederlandse componisten het harmonieorkest ontdekken. St. Michaël gaat hiervoor een unieke muzikale samenwerking aan met een vijftal gerenommeerde Nederlandse componisten uit de symfonische wereld. De komende vijf jaar zal het orkest van ieder van hen een nieuw werk voor harmoniebezetting in première brengen. Het eerste resultaat komt van Marijn Simons. Begin 2022 voltooide hij zijn eerste werk voor groot harmonieorkest, getiteld Max Havelaar. Zijn inspiratie voor dit symfonisch gedicht vond hij in het gelijknamige boek van Multatuli (Eduard Douwe Dekkers) uit 1863. De wereldpremière van het werk vindt plaats op zondag 26 juni om 15.00 in TivoliVredenburg Utrecht in een programma met werken van Strauss, De Meij en Halffter uitgevoerd door Calefax en St. Michaël.

Havelaar, Cruijff & de Rosenkavalier | St. Michaël Thorn en Calefax | zondag 26 juni - 15.00 uur | TivoliVredenburg Utrecht | www.tivolivredenburg.nl |

Op de foto: De eerste compositie van het project Boundary crossing in composing komt van Marijn Simons.

Foto: Claudia Fahlbusch

Gepubliceerd: 07 JUN 2022 - 12:42
Laatste update: 08 JUN 2022 - 16:10