The last Journey: bijzondere nagedachtenis aan overleden muzikant 

The last Journey: bijzondere nagedachtenis aan overleden muzikant 

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor concert Gala voor Siebe waarin fanfare Lamoraal van Egmont ter nagedachtenis aan haar overleden lid Siebe Wittebrood het werk The Last Journey van Bert Appermont in première brengt.

Hoe kun je positief blijven als je weet dat je vroeg of laat zal sterven? De emotionele rollercoaster die daardoor ontstaat, vormt de rode draad van de compositie The Last Journey van Bert Appermont. “Het is een soort onderstroom die voortdurend heen en weer slingert tussen vreugde, woede en verdriet”, licht de componist zijn werk toe.

Muzikaal nest
Siebe Wittebrood is een van de vier telgen uit een muzikaal nest. Vader Martin is docent trompet aan verschillende muziekscholen en dirigeerde muziekverenigingen in Noord-Holland. Moeder José kreeg onlangs een insigne voor haar 40-jarig jubileum als hoorniste bij fanfare Lamoraal van Egmont uit Egmond aan de Hoef. De kinderen Jelle, Siebe, Maaike en Okke krijgen de muzikale bacil met de paplepel ingegeven. Jelle speelt euphonium, Maaike trompet, Siebe trombone en Okke bugel. Ze spelen niet alleen bij Lamoraal, maar helpen ook regelmatig uit bij de orkesten van hun vader. Bij een van die verenigingen (de voormalige fanfare Patrimonium uit Enkhuizen) leert Siebe Els kennen. Ze trouwen en worden de ouders van zoon Tijn.

Warmte en steun
Het leven van het jonge gezin en de muzikale familie staat dan al een paar jaar op zijn kop. Bij Siebe is op 24-jarige leeftijd een zeldzame vorm van kanker geconstateerd. Wereldwijd zijn er maar twintig andere gevallen bekend. Een standaardbehandeling is niet voorhanden. Op 11 juni 2018 komt Siebe op 29-jarige leeftijd te overlijden. Tijdens het ziekteproces en na het overlijden ondervindt de familie veel warmte en steun van bestuur en leden van muziekvereniging Lamoraal. Okke heeft na het overlijden van Siebe de bugel aan de kant gelegd en de trombone van zijn broer ter hand genomen. Inmiddels heeft hij in het orkest de plaats van zijn overleden broer overgenomen.

Herinneringen
Het aangrijpende verhaal is voor bestuur en leden aanleiding geweest om een muziekstuk te laten componeren ter nagedachtenis aan Siebe Wittebrood. Een procedure waar ze bij Lamoraal goede herinneringen aan bewaren. In 2004 benaderde de vereniging de Belgische componist Bert Appermont om ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan een muziekwerk te schrijven. Het resultaat is in de muziekwereld alom bekend. Zijn werk Egmont heeft bij talloze verenigingen in vele landen op de lessenaar gelegen. Bert Appermont is als dirigent, docent en componist een drukbezette musicus. Maar vanwege zijn bijzondere relatie met de Egmondse vereniging nam hij de opdracht aan. Het door Siebe geschreven boek Slanker door kanker vormde een belangrijke inspiratiebron voor zijn compositie The Last Journey. Een werk waarin het leven van Siebe Wittebrood op een bijzondere manier wordt herdacht maar ook wordt voortgezet. “Centraal in het werk staat de dualiteit tussen de drang om te leven en de confrontatie met de eindigheid ervan”, vertelt Bert Appermont. “De levensvreugde wordt uitgedrukt door een energiek en opzwepend thema. In schril contrast daarmee staat het noodlotsakkoord en een dreigend thema dat de woede uitdrukt. Het verdriet wordt weergegeven door een treurmelodie in mineur.”

Fases
Het werk opent vreugdevol, bruisend en vol energie. Het vreugdethema wordt vervolgens op verschillende manieren verwerkt in een wervelend presto. Een dreigend en donker akkoord doorbreekt de positiviteit als het noodlot plotseling toeslaat. De trombonesolo speelt daarop de treurmelodie waarna het orkest overneemt. Na een ingetogen treurlied, sterft de muziek langzaam uit: Siebe is niet meer. Wat volgt is een passage met verheffende tutti en trompetgeschal waarin de positieve herinneringen aan Siebe worden uitgedrukt. Appermont: “Naast Siebes verhaal is The last Journey ook een spiegel van ons eigen rouwproces waarmee we geconfronteerd worden bij afscheid, ziekte of overlijden van een dierbare. De verschillende fases van rouw, zoals ontkenning, kwaadheid, vechten, verdriet en aanvaarding, worden min of meer opeenvolgend doorlopen.”

Lamoraal van Egmont brengt The Last Journey zaterdag 4 juni om 20.00 uur tijdens het concert Gala voor Siebe in hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee in première. Medewerking verlenen zanger Chris Alain en zijn band. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.lamoraalvanegmont.nl.

Foto: In The Last Journey staat het leven van Siebe Wittebrood centraal.

Gepubliceerd: 24 MEI 2022 - 10:27
Laatste update: 24 MEI 2022 - 14:49