Tijdschrift De Klarinet viert jubileum met klarinetweekend

Tijdschrift De Klarinet viert jubileum met klarinetweekend

Op zaterdag 13 en zondag 14 april 2024 vindt in Zwolle het jubileumfeest van tijdschrift De Klarinet plaats. Het programma richt op spelers van allerlei niveaus, zowel amateurs, klarinetstudenten als beroepsspelers.

De zaterdag staat in het teken van het samenspelen in een groot klarinetorkest, deze dag is zeer geschikt voor amateurs. Iedereen kan zich opgeven. Spelers van vaste klarinetensembles uit onder andere  Haarlem, Leiden, Haren/Hoogezand, Emmeloord, Weert, Arnhem, Groningen, Sneek en Zwolle vormen de basis van het megaorkest met allerlei types klarinetten. Op het programma staat onder meer een nieuw werk van Martijn Rondel dat hij speciaal voor dit weekend heeft gecomponeerd. En verder klezmermuziek en arrangementen van Maarten Jense, waarbij ook een special guest zal meespelen. Het grote ensemble wordt geleid door verschillende dirigenten die hun sporen verdiend hebben in de klarinetchoirwereld. Bij het slotoptreden zal ook worden gespeeld door het voormalig klarinetkwartet van de Koninklijke Luchtmacht. Deze vier spelers zorgen altijd voor een spectaculair optreden.

WORKSHOPS
De zondag is een dag vol met lezingen, workshops, masterclasses, gesprekken, films en informatie, een zeer gevarieerd programma voor zowel beroeps- als amateurklarinettisten. Het volledige programma met alle onderwerpen, staat op de site www.deklari.net. Denk aan: Turkse muziek, klezmermuziek, lage klarinetten, regels rondom copyright, muziek en technologie, uit je hoofd leren spelen, historische klarinetten, brein-efficiënt klarinet spelen etc. De workshops en lezingen worden gegeven door bekende klarinettisten uit Nederland en België. Deelnemers kunnen aangeven naar welke programmaonderdelen hun voorkeur uitgaat, iedereen kan meerdere activiteiten volgen. Sommige onderdelen hebben een beperkt aantal deelnemers. De indeling volgt op basis van tijdstip van aanmelding. Gevorderde amateurs, klarinetstudenten en beroepsklarinettisten kunnen zich aanmelden voor een masterclass door topspelers Maria du Toit of Jules Baeten.

KLARINET-ANWB
Op beide dagen is er Klarinet-ANWB: Als je Nu Wilt Blazen (maar je klarinet doet het even niet): Andreas Bilo van AB klarinet atelier is aanwezig voor noodreparaties. Verder is er ook een informatiemarkt met onder meer veel bladmuziek.

PAPIER
In maart 1999 verscheen het eerste nummer van het Nederlandstalige tijdschrift De Klarinet: een blad voor en door klarinettisten van allerlei niveaus. Sindsdien komt het elke twee maanden uit. Het blad verschijnt alleen op papier, niet digitaal. In De Klarinet staan achtergrondartikelen, interviews, actueel nieuws, besprekingen van cd’s en bladmuziek enzovoorts. Meer informatie: www.deklari.net. 
Dit Klarinetweekend is mogelijk dankzij deelnamebijdragen en financiële toezeggingen vanuit Stichting Klarinjo, tijdschrift De Klarinet, subsidieverstrekkers, waaronder de Stichting Gilles Hondius Foundation en Amateurfonds Zwolle en sponsors, waaronder de firma’s Buffet Crampon, Selmer, Seggelke Klarinetten, Tierollf, Reparatiestudio Wim en Alry Publications.   

Jubileumweekend tijdschrift De Klarinet | 13 en 14 april, 10.00 uur | Congrescentrum De Nieuwe Buitensociëteit Zwolle (tegenover station Zwolle) | Kosten: zaterdag 60 euro en zondag 45 euro, inclusief koffie/thee en maaltijden (op de zaterdag: lunch en dinerbuffet, op de zondag: lunch) en duurzame goodybag | Informatie en aanmelden: www.deklari.net/25-jaar-de-klarinet.

Op de foto: Maria du Toit verzorgt tijdens het Klarinetweekend een workshop.

Gepubliceerd: 20 FEB 2024 - 19:50
Laatste update: 22 FEB 2024 - 10:17