Tilburg is deze week klarinethoofdstad van Europa

Tilburg is deze week klarinethoofdstad van Europa

Tilburg wordt deze week overspoeld met klarinettisten. Het jaarlijkse festival van de European Clarinet Association vindt telkens in een ander land van Europa plaats. Voor de 12e editie gaat de organisatie International Music Promotion vzw met artistiek directeur Eddy Vanoosthuyse en administratief verantwoordelijke Severine Sierens de samenwerking aan met Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Tekst: Onze redactie - Foto: Aanlevering European Clarinet Congress/Mats Bäcker

Het congres omvat masterclasses, een solistenwedstrijd en concerten van topensembles met de klarinet in de hoofdrol. Tijdens de masterclasses van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 december worden in zo’n 350 lessen gegeven door dertig docenten van twaalf Europese conservatoria en universiteiten. Deze masterclasses zijn vooral bestemd voor de 105 studenten die deelnemen aan het Ersamus-BIP project. Daarnaast wordt ook een aantal openbare masterclasses gegeven door onder andere Philippe Cuper, Alessandro Carbonare, Martin Fröst, Sarah Watts (basklarinet) en Michael Collins. De International Junior Competitie op zaterdag 9 december is een internationale wedstrijd voor klarinettisten tot 18 jaar. De competitie geldt de eerste echte internationale klarinetwedstrijd in haar soort. Er zijn 25 kandidaten uit Europa, Azië en Amerika.

Galaconcerten
Daarnaast zijn er diverse galaconcerten door internationale topensembles. Het Franse kwintet Les Bons Becs opent woensdag 6 december in Tilburg de concertserie van het 12e European Clarinet Congress. De virtuoze klarinettisten Les Bons Becs weten al dertig jaar het publiek te verrassen met hun originele en humoristische concertrepertoire bestaande uit mime, toneel en beweging. Een betoverende reis door de muzikale wereld van klassiek tot jazz, van tango tot klezmer en van opera tot musical. Donderdag 7 december treedt het Zemlinsky Quartet om 20.00 uur op in Factorium Tilburg. Het Tsjechische ensemble speelt een breed repertoire, van klassieke meesters tot hedendaagse componisten, en heeft een indrukwekkende discografie opgebouwd, waaronder de complete strijkkwartetten van Dvoƙák. Het kwartet treedt deze avond op met verschillende internationale klarinettisten.

Spaanse topharmonie
Vrijdag komt de befaamde Banda Sinfonica Artistica De Buñol naar Tilburg voor een concert in de Concertzaal. De Spaanse topharmonie stond jarenlang onder leiding van de vorig jaar overleden Nederlandse dirigent Henri Adams. Het komt hoogste zelden voor dat een van de beste Spaanse harmonieorkesten in Nederland te bewonderen is. Meer dan een eeuw Spaanse harmonietraditie. Meervoudig winnaar van het Certamen in Valencia en in 2001 van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Met meer dan 80 muzikanten brengt Banda Sinfonica onder leiding van Mario Ortuño een gevarieerd en kwaliteitsvol repertoire met diverse internationale solisten.

Wonderklarinettist
De concertreeks wordt zaterdag afgesloten door philharmonie zuidnederland met de wonderklarinettist Martin Fröst als solist. De Zweedse musicus soleer in Dance Mosaic. Daarin vervlecht hij folk, jazz en klassiek in een combinatie van dansmuziek waar de vonken vanaf spatten. Programma: Brahms: Hongaarse dans nr. 1; Fröst: Nomadic Dances; Hyper Exit: Hillborg; Bartók: Roemeense Dansen (arr. Fröst); Fröst: Klezmer Dans nr. 2; Brahms: Symfonie nr. 4.

European Clarinet Congress Tilburg | 6 tot en met 9 december | Tilburg, diverse locaties | Congres is gratis toegankelijk | Kaarten voor concerten: klik HIER | Voor tot 26 jaar geldt een kortingsregeling 

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 04 DEC 2023 - 19:42
Laatste update: 07 DEC 2023 - 10:53