Tips voor leuke activiteiten voor jeugd

Tips voor leuke activiteiten voor jeugd

Een vraag die regelmatig aan bestuurstafels aan bod komt: hoe kunnen we de jeugd enthousiast maken en houden voor muziek? Op deze pagina’s doet KNMO Klankwijzer u drie ideeën aan de hand voor initiatieven om kinderen kennis te laten maken met muziek.

Jeugdplay-in
Jeugdcoach, inspirator en componist Ivo Kouwenhoven zet vanuit zijn muziekuitgeverij Himalaya Music jeugdplay-ins op. Deze speeldagen zijn bedoeld om kinderen een podium, een muzikale ervaring en een muzikale herinnering te bieden. Bij veel jeugdplay-ins spelen volwassenen mee om bepaalde partijen op te vullen. Aan de Himalaya Music Jeugd Play-ins mogen echter alleen kinderen meedoen. De eerstvolgende jeugdplay-in is op 25 februari in Dordrecht.
De play-ins beginnen allemaal om 10.00 uur en eindigen om 15.00 uur met de slotpresentatie waarin de kinderen laten zien wat ze die dag geleerd en beleefd hebben. De pauzes zijn net zo belangrijk als het repeteren. Kinderen kunnen dan leeftijdsgenootjes ontmoeten en ervaringen uitwisselen. “Die sociale cohesie is zeer belangrijk voor het levendig houden van de blaasmuziek onder jongeren”, zegt Ivo. De jeugdplay-ins bieden ook jonge aankomende dirigenten de kans om ervaring op te doen in het werken met kinderen. De muziekwereld staat immers te springen om nieuwe dirigenten. Elk kind krijgt de ruimte om op zijn eigen niveau mee te doen. Kinderen ervaren dat spelen in een jeugdplay-in-orkest een hele andere setting is dan het wekelijks repeteren met hun eigen jeugdorkest. Ivo: “Als kinderen aan het eind van de middag naar huis gaan met het gevoel ‘Ik was onderdeel van dit geheel’ dan is mijn missie geslaagd.”
Speciaal voor de Himalaya Music Jeugd Play-ins is een website gemaakt waarop kinderen zich individueel, maar ook per groep (een jeugdorkest van een vereniging bijvoorbeeld) kunnen inschrijven. Uit de bijdrage van 17,50 euro per kind worden de bladmuziek, de dirigent, consumpties en een gedeelte van de lunch bekostigd. Om de Himalaya Music Jeugd Play-ins verder uit te kunnen zetten in Nederland en België is Ivo op zoek naar muziekverenigingen die hun muziekgebouw en slagwerk voor dit doel beschikbaar willen stellen. Ook doet hij een beroep op de secretarissen en docenten om hun jeugdleden attent te maken op jeugdplay-ins die in hun buurt gehouden worden.
Kijk voor meer informatie de website: https://hmjpi.nl 

Weg naar Hamelen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer…? Iedereen boven de vijftig zal dit lied meteen kunnen meezingen en de hoofdrolspelers Rob de Nijs, Loekie Knol en Martin Brozius uit deze populaire televisieserie uit de jaren zeventig weer op zijn netvlies zien. Acteur en muzikant Jan Corstjens schreef met Oscar Geitenbeek een eigentijdse versie van dit bekende sprookje, dat met muzikale ondersteuning van een blaasorkest kan worden uitgevoerd. Het verhaal is geschreven voor van de onder- en middenbouw, maar volwassenen zullen veel plezier beleven aan de dubbele laag die in het verhaal zit. Zo heeft de burgemeester in zijn doen en laten veel trekjes van minister-president Mark Rutte. Zo heeft hij bijvoorbeeld geen actieve herinneringen aan uitspraken die hij deed.. Ook de boerenprotesten komen op subtiele wijze voorbij. De orkestleden spelen de rol van de burgers van Hamelen door te joelen en juichen op spannende momenten.
Even het geheugen opfrissen: In het Duitse dorpje Hamelen is een enorme rattenplaag gaande. De burgemeester wil er niets aan doen, totdat de ratten zijn kaasverzameling opeten. Alle ratten moeten weg! Maar hoe? Dan duikt de magische rattenvanger op. Voor een goudstuk per rat belooft hij de ratten te verdrijven. Met zijn fluitspel lokt hij alle ratten het dorp uit. Als de burgemeester vervolgens de afgesproken beloning niet nakomt, voorspelt de rattenvanger een grote ramp voor het dorp.. Hoe dát afloopt?
De première met twee nagenoeg uitverkochte voorstellingen werd uitgevoerd door het Orkest Vecht en Omstreken (OrVeO). Op de gearrangeerde Hamelen-liedjes na is er geen speciale muziek geschreven voor de voorstelling. De muziekvereniging kan er zelf passende stukken bij zoeken. Zo speelde OrVeO onder meer Peer Gynt (Edvard Grieg), Rapunzel (Bert Appelmont), Salut d’amour (Edward Elgar) en Trois Dances en Sabeldans (Aram Khachaturian).
Muzikanten van OrVeO bezochten in de weken voor het concert de lagere scholen om met de kinderen van de groepen 1 tot en met 5 het Hamelenlied te oefenen. Ook bereidden de juffen en meesters de kinderen aan de hand van een lesbrief voor op de voorstelling. “We organiseren kinderconcerten om jonge doelgroep en ouders die normaal niet snel een regulier concert van een harmonieorkest bezoeken op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met klassieke blaasmuziek”, zegt Jan Corstjens. “Door ze het plezier van samen muziek maken te laten ervaren hopen we ze enthousiast te maken voor muziek. Doordat we met een lesbrief en een liveles de scholen erbij betrekken, zijn ook gemeente vaak graag bereid om het initiatief te ondersteunen.” Verenigingen kunnen het script, inclusief cast, rekwisieten, kleding en decor inhuren.
Meer informatie: jaascorstjens@gmail.com 

Mini-musical Abel
Abel is de nieuwe mini-musical voor kinderen van de basisschool en HaFaBra-orkest. Het script is gebaseerd op de ontdekkingsreizen van Abel Tasman. Schrijfster Clara Rullmann heeft het verhaal geschreven vanuit de belevingswereld van kinderen. Hoofdrolspelers zijn de avontuurlijke scheepsjongen Krijn en Abels dochter Claesje die haar vader vanwege zijn vele ontdekkingsreizen maar weinig ziet. De ontmoeting van Krijn en het Maori-meisje Pounamu is eveneens een hoogtepunt in het verhaal.
De voorstelling begint met de Ouverture, gevolgd door de liederen Droom groot, De wereld is rond, Hij komt wel weer terug en de shanty Tasman op Zee. Het bekende Maori-volkslied Epo i tai tai e uit Nieuw Zeeland wordt a capella gezongen.
De arrangementen zijn speciaal door Peter van der Zwaag voor harmonieorkest, fanfare en brassband geïnstrumenteerd. Daarnaast zijn er speciale “leerling-partijen” in C, Bb, Eb en F voor beginners geschreven, zodat de hele vereniging hieraan kan deelnemen.
De mini-musical kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: in samenwerking met groepen van de basisschool en de muziekvereniging. Vanuit de muziekvereniging met AMV leerlingen of ‘meezinggroep’ (eventueel samen met een zanggroep of shantykoor).
De mini-musical Abel wordt uitgeven door AM Music.
Meer informatie: www.ammusic.nl 

Op de foto: Sfeerbeeld van de voorstelling Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?

Tekst: Frank Vergoossen - KNMO Klankwijzer

Gepubliceerd: 17 JAN 2023 - 13:51
Laatste update: 17 JAN 2023 - 14:08