Topbezetting bij Verrassende Ontmoetingen

Topbezetting bij Verrassende Ontmoetingen

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor een nieuwe aflevering in de serie Verrassende Ontmoetingen die zondag 15 mei de toporkesten St. Michaël Thorn en Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand op het podium van de Concertzaal in Tilburg brengt.

De een heeft de titel al binnen, de ander is erop gebrand. Harmonie St. Michaël van Thorn voegde in het pre-coronatijdperk de Europese titel toe aan haar imposante erelijst. Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand is door de KNMO aangewezen om op het volgende Europese kampioenschap (ECWO) Nederland te vertegenwoordigen. Als het virusspook zich gedeisd houdt, gaat dat in 2023 na drie jaar wachten eindelijk in de Franse stad Amiens gebeuren.

Eerbetoon
Maar voor het zover is ontmoeten de beide toporkesten elkaar op het podium van de Concertzaal in Tilburg. Daar vindt op zondag 15 mei een nieuwe aflevering van de concertserie Verrassende Ontmoetingen plaats. De Thorner Geiten pakken onder leiding van Ivan Meylemans uit met Tiento del primer tono y batalla imperial van de Spaanse componist Cristobal Halffter. Hij was een van de belangrijkste exponenten van de zogeheten Generation 51. Halffter overleed op 23 mei 2021. St. Michaël brengt een eerbetoon aan hem. De compositie is geschreven voor een groot symfonieorkest. Het is een verwijzing naar twee werken uit het repertoire van de vroege Spaanse orgelmuziek: een van de vele Tiento’s voor orgel geschreven door Antonio de Cabazon en de Batalla Imperial van de Valenciaanse kathedraalorganist Juan Bautista Cabanillos. Het werk werd gemaakt in opdracht van de Basel Symphonie Orchestra.

Première
Harmonie St. Michaël brengt verder de première van de aan de jonge Nederlandse componist Marijn Simons verstrekte compositieopdracht Symfonisch gedicht Max Havelaar. Simons maakte naam in de symfonische wereld maar schreef nog nooit eerder voor harmonieorkest. De bedoeling van deze opdracht is om een ander muzikaal idioom te verkennen dan bij componisten uit de blaasmuziekwereld gebruikelijk is. Marijn Simons is violist en componist en trad op met een groot aantal Nederlandse orkesten waaronder het Residentieorkest. Tijdens het Delfts Chamber Music Festival 2004 was hij composer in residence.

Wenen
Harmonie St. Michaël sluit af met de Rosenkavalier Suite van Richard Strauss. In de Rosenkavalier Suite droomde Richard Strauss over de wereld van Mozart die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog zo ongeschonden en engelachtig leek. Zo schilderde Strauss het Wenen van de 18e eeuw met zijn standen en mores, maar ook met laat-negentiende-eeuwse walsen en soms met superromantische orkestklanken. De Rosenkavalier was een enorm succes met als gevolg dat Strauss vrijwel direct een suite met een prelude en hoogtepunten van de opera samenstelde.

Solist
Na de pauze gaat het doek open voor Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand. Dirigent Jos Schroevers en zijn muzikanten laten de jonge talentvolle solist Tim Ouwejan de hoofdrol spelen in het T-Bone Concerto van Johan de Meij. Ouwejan studeert aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en won onder meer eerste prijzen op de Getzen Ian Bousfield Solo Competition 2021, het Internationale Trombone Festival en het Prinses Christina Concours. Ook behaalde hij meerdere awards bij Classic Young Masters, een begeleidingstraject voor jonge muzikale talenten.

Daarna brengt Sophia’s Vereeniging een deel uit de tweede symfonie van Gustav Mahler ten gehore. Mahler heeft lang geworsteld met dit werk. In het begin componeerde hij het symfonisch gedicht Totenfeier. Na montage van de orkestcompositie in zijn tweede symfonie, werd het geheel pas in juni 1894 afgerond. Deze symfonie bestaat uit vijf delen. Uitvoeringen door een blaasorkest komen zeer weinig voor. Het symfonische werk Symfony no 2 is dan ook speciaal op verzoek van Sophia’s Vereeniging door Jos van de Braak bewerkt voor harmonieorkest. Van de Braak is klarinettist, dirigent en arrangeur van meer dan 130 symfonische werken. Het is de eerste keer dat zijn bewerking van Symfony no 2 van Mahler wordt uitgevoerd.

Verrassende Ontmoetingen met Harmonie St. Michaël van Thorn en Koninklijke Sophia’s Vereeniging Loon op Zand: zondag 15 mei, 14.30 uur; Concertzaal Tilburg.
Kaarten: klik HIER.

Foto: Harmonie St. Michaël van Thorn speelt zondag in de serie Verrassende Ontmoetingen in Tilburg.

Foto: Aanlevering Verrassende Ontmoetingen

Gepubliceerd: 10 MEI 2022 - 12:03
Laatste update: 10 MEI 2022 - 12:48