Topdocenten naar SMP- en CGN-clinicdag in Eemnes

Topdocenten naar SMP- en CGN-clinicdag in Eemnes

Vijf topdocenten op het gebied van show, brass, percussie, visual, dans/movement en color guard - waaronder choreografen, juryleden en musici uit de Verenigde Staten van Amerika - komen zondag 25 februari naar Nederland om masterclasses en clinics te verzorgen. Dat is het resultaat van een krachtenbundeling van de KNMO-doelgroepen Color Guard Nederland en Show, Mars en Percussie, het Wereld Muziek Concours Kerkrade en de Muziekbond Noord-Holland en Utrecht.

TEKST: REDACTIE KLANKWIJZER - FOTO: AANLEVERING ORGANISATIE

Ben je dirigent, instructeur of lid van een marchingband, drumfanfare, showband, slagwerkensemble, drumband, color guard of twirl- of majoretteteam? Dan mag je dit evenement eigenlijk niet missen. Een volledige dag boordevol inspirerende clinics, interessante workshops en leerzame masterclasses, gepresenteerd en uitgevoerd door de beste docenten binnen onze activiteit. Alle sectoren van de mars-, show- en percussiesector komen tijdens deze clinicdag aan hun trekken.

KEURKORPS
Educatie, kennisdeling en kennisvergaring vormen zondag 25 februari de rode draad tijdens deze SMP- en CGN-dag in het Huis van Eemnes in Eemnes. Een keurkorps van internationale docenten en instructeurs en Nederlandse juryleden en workshopleiders staat klaar om de sector een flinke boost te geven. Zo legt de Amerikaanse designer Michael Gaines tijdens de workshop Composition for Winter Guard voor staff en drill designers abstracte termen als horizontale en verticale compositie onder het vergrootglas. In de workshop Maximizing your strengths laat hij zien hoe je alle onderdelen op het veld een goede bijdrage kan laten leveren aan het totale ontwerp. Samen met de Amerikaanse choreograaf Ron Hardin legt hij uit welke aspecten er om de hoek komen kijken bij het ontwerpen van effect. Hardin legt verder uit hoe je een choreografie start met gebruikmaking van daarvoor ontwikkelde software en geeft handige adviezen hoe je een choreografie kan insteken zodat het voor de instructie sneller in te studeren en te cleanen is. Ook is er gelegenheid om tijdens een meet & greet met beide topontwerpers te praten en vragen te stellen.

SLAGWERKERS
Dr. Gifford Howarth, professor of Percussion aan de Bloomsburg Universiteit in Pennsylvania, geeft in een praktische workshop voor slagwerkers tips en trucs hoe je als instructeur/dirigent een ensemble in een concertzaal, op het veld of in een hal creëert. Ook maakt hij met een kijkje in de wereld van de juryleden inzichtelijk hoe je als slagwerkensemble wordt beoordeeld.

In de clinic Spacejam geeft Sylvia Vos (jurylid bij CGN en oud-staflid en designer van The Pride of the Netherlands) aan color guards tips en tricks om cleaning sessies supereffectief te maken. Benjamin Tallane deed ervaring op bij de guards van The Cadets en The Blue Devils in Amerika. Hij gaat in op het gebruik van wapens en het schrijven van choreografie. Internationaal jurylid Beverly Brahan legt uit wat slim equipment en movement design is en hoe dit je score, ook op Design Analysis en General Effect, beïnvloedt.

Componist, dirigent en jurylid Rob Balfoort presenteert een aantal workshops en clinics waarbij vooral muzikale aspecten aan bod komen. In Brassperformance vertelt hij hoe hij vanuit juryoogpunt op het veld te werk gaat als hij een korps jureert. Daarbij geeft hij tevens adviezen hoe je je korps kunt trainen op bepaalde aspecten. Ook geeft hij een workshop over het werken met kleinere en aangepaste bezettingen.

Tijdens een aantal workshops gaan de deelnemers samen praktisch aan de slag. Neem dus eigen equipment/instrumenten, trainingskleding en schoenen voor in de zaal mee.

INFORMATIE
Bovenstaande is slechts een greep uit de vele presentaties die je op 25 februari in Eemnes kunt verwachten. Kijk voor het volledige programma op www.cgnunited.nl/nl/scores/cgn-clinicdag-2024. Daar vind je ook alle informatie om je op te geven.

Op de foto: Gifford Howarth verzorgt sessies voor slagwerkensembles. 

Gepubliceerd: 07 FEB 2024 - 10:59
Laatste update: 21 FEB 2024 - 09:36