Topfanfares en -solisten delen podium in Verrassende Ontmoetingen

Topfanfares en -solisten delen podium in Verrassende Ontmoetingen

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het concert van meervoudig WMC-kampioen Kempenbloei uit Achel (België) en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest in de serie Verrassende Ontmoetingen op zaterdag 24 februari in de Concertzaal in Tilburg.

Twee orkesten behorend tot de wereldtop van de fanfarewereld op één avond. Fanfareliefhebbers kunnen zaterdag 24 februari hun hart ophalen in de Concertzaal in Tilburg. De Koninklijk Fanfare Kempenbloei uit Achel het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest trakteren het publiek in het kader van de Brabantse concertcyclus Verrassende Ontmoetingen op een prachtig programma. En alsof dat nog niet genoeg is verlenen ook nog diverse professionele solisten hun medewerking aan deze fanfareavond.

Meervoudig wereldkampioen Kempenbloei, geleid Yvan Meylemans, brengt Romance & Rondeau uit Concerto fort wo horns van Joseph Haydn (arr. Erik Somers) in samenwerking met de solisten Fréderick Franssen en Marlies Callebert (Hoorn). Verder bestaat het programma uit A Farewell to Arms van Harrie Janssen, The Promised Continent van Nick van Elsen en Les Rayons et les Ombres van Jelle Verstraten.

Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest speelt onder leiding van Danny Oosterman Candide van Leonard Bernstein, Flight van Philip Wilby met Rodin Rosendahl (euphonium) als solist. Verder klinken Suite uit Romeo en Julia van Sergej Prokovjiev (arr. Hans van der Heide) en Ascencion van Tom Davoren met solistische inbreng van Rodin Rosendahl en Jeroen Schippers. De presentatie is in handen van Eveline

WIE IS WIE?
De Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit België behoort tot één van de meest toonaangevende fanfareorkesten ter wereld. De deelnames aan het Wereld Muziek Concours leidde tot vier opeenvolgende wereldtitels; 2009, 2013, 2017 en 2022. Een unicum in de geschiedenis van het WMC! Het orkest nam zeven studio-cd’s op en werkte daarnaast mee aan opnames van diverse internationale solisten. Kempenbloei gaf prestigieuze concerten in bekende concertzalen waaronder in het Teatro de la Zarzuela in Madrid ter gelegenheid van de overdracht van het voorzitterschap van de Europese Unie van Spanje aan België. Als pionier van het fanfareorkest heeft Kempenbloei de afgelopen jaren tientallen composities en arrangementen in opdracht gegeven aan internationale componisten.

IVAN MEYLEMANS
De Belgische dirigent Ivan Meylemans als gastdirigent samengewerkt met talloze gerenommeerde orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Opera Zuid. Ivan Meylemans is naast zijn activiteiten in de symfonische wereld, trouw gebleven aan zijn muzikale roots in de blaasmuziek. Hij is al ruim 15 jaar dirigent van Fanfare Kempenbloei.

NJFO
Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest is hét vlaggenschip van de Nederlandse fanfarecultuur. Het orkest bestaat uit muzikanten tussen de 15 en 25 jaar, waaronder zeer getalenteerde amateurs en conservatoriumstudenten. De afgelopen decennia verrichtte het NJFO pionierswerk op het gebied van talentontwikkeling en repertoirevernieuwing. Het orkest heeft inmiddels een tiental cd’s uitgebracht, met zowel uitdagende eigentijdse repertoire als met eenvoudiger composities die voor amateurorkesten als voorbeeld kunnen dienen.

DANNY OOSTERMAN
Danny Oosterman (1957) studeerde trompet, klarinet en harmonie- en fanfaredirectie aan het Utrechts Conservatorium. Hij geeft sinds 1975 met groot succes leiding aan orkesten op het hoogste niveau. Sinds 1989 leidt hij het NJFO. Daarnaast is hij een veelgevraagd jurylid voor muziekwedstrijden.

FRÉDERICK FRANSSEN - hoorn
Fréderick Franssen (1977) is hoornist in het Radio Filharmonisch Orkest. Hij studeerde hoorn bij de bekende hoornpedagoog Erich Penzel en orkestdirectie bij Jan Stulen aan het Conservatorium van Maastricht. Hij speelde eerder o.a. bij het Rundfunk Sinfonie Orchester Berlin en het Gustav Mahler Jugend Orchester. Fréderick treedt ook op als solist, speelt regelmatig kamermuziek en is werkzaam als gastdirigent.

MARLIES CALLEBERT - hoorn
Marlies Callebert behaalde haar bachelor hoorn in Gent bij Rik Vercruysse en vervolledigt momenteel haar master aan Fontys Academy of the Arts in Tilburg bij Hans van der Zanden. Daarnaast volgt ze ook regelmatig les bij Frøydis Ree Wekre. Marlies speelde onder andere solo-hoorn in Brussels Philharmonic, Nationaal Orkest van België en Bergische Symphoniker in Duitsland.

RODIN ROSENDAHL - euphonium
Rodin Rosendahl (1992) studeerde bij Perry Hoogendijk aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn bachelor- en mastersdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij lessen bij euphoniumvirtuoos Steven Mead. Sinds 2017 is Rodin euphoniumspeler van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

JEROEN SCHIPPERS - trompet
Op 7-jarige leeftijd begon Jeroen met trompet spelen bij harmonie Wilhelmina Glanerbrug. Sinds 2002 heeft Jeroen geremplaceerd bij vele symfonieorkesten en ensembles in binnen- en buitenland en in 2006 kreeg Jeroen een vaste aanstelling bij de Marinierskapel der Koninklijke Mariene waar hij sinds 2012 solo-trompettist is.

Verrassende Ontmoetingen met de Koninklijk Fanfare Kempenbloei en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest | zaterdag 24 februari, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg | Tickets: klik HIER.

Op de foto: Marlies Callebert. 

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl. 

 

Gepubliceerd: 07 FEB 2024 - 11:04
Laatste update: 20 FEB 2024 - 09:30