T.O.P.I.D.O. Wilbertoord leeft voort in Oeganda

T.O.P.I.D.O. Wilbertoord leeft voort in Oeganda

De trotse muzikanten op deze foto zijn priesterstudenten uit Oeganda. Ze dragen de uniformen van show- en drumfanfare T.O.P.I.D.O. uit het Brabantse Wilbertoord. Het korps ging enkele jaren geleden ter ziele. In Oeganda krijgt de oer-Hollandse outfit een tweede leven.

KNMO Klankwijzer besteedde vorig jaar aandacht aan het initiatief van vader Harry en dochter Petra Wolters uit Melick om instrumenten en uniformen in te zamelen voor muziekkorpsen in Oeganda. De actie leverde enorm veel respons op vanuit de Nederlandse amateurmuziekwereld. De ingezamelde instrumenten werden door een team van vrijwilligers gerepareerd en gereviseerd en ingepakt in grote boxen. Afgelopen najaar werden vanuit Melick zes boxen van 1,2 m3 op transport gezet naar de Oegandese luchthaven Entebbe. Daar zijn de afgelopen maanden elf muziekkorpsen en opleidingen verblijd met instrumenten en uniformen uit Nederland.

Deze zogenoemde brassbands in Oeganda zijn ontstaan nadat de Nederlandse pater Wijnand Huijs kinderen in de Oegandese parochies waar hij werkzaam was, liet kennismaken met muziek. De Limburgse missionaris zag in muziekbeoefening een zinvolle tijdsbesteding om de jongeren van de straat te houden. Zijn initiatief heeft zich inmiddels als een olievlek over het land verspreid. Overal zijn bandjes opgericht en wordt de betekenis van samen muziek maken onderkend. Hoe langer hoe meer scholen zien de waarde van samen muziek maken en beginnen hun eigen muziekgroep. De bisschop van Oeganda heeft besloten in de priesteropleidingen instrumentale muziekles in te voeren. Hij wil dat priesters in spe in hun toekomstige parochies muziekbeoefening gaan stimuleren.

Na vele tientallen jaren gewerkt te hebben in het Afrikaanse land nam pater Huijs vorige maand afscheid in Oeganda. Daarbij werd hij onthaald op een serenade van studenten aan het seminarie die vele uren gerepeteerd hadden om de pater een klinkend afscheid te bezorgen.

De inzameling van instrumenten en uniformen loopt echter gewoon door. Alle in de vergetelheid geraakte blaas- en slagwerkinstrumenten kunnen in Oeganda rekenen op een liefdevol en intensief gebruik. Ook onderdelen zoals polsters, veren, viltjes, kussens, mondstukken, rietbinders en rieten of bijdragen aan de kosten van het transport zijn welkom. Voor meer informatie of overleg over ophalen of brengen van instrumenten, kunt u contact opnemen met: Harry Wolters: e-mail: hwolters@planet.nl; tel.: 0475 - 53 45 45 of Petra Wolters: e-mail: wolterspetra@hotmail.com; tel.: 06 - 32 14 19 78.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 04 JAN 2020 - 10:19
Laatste update: 04 JAN 2020 - 14:08