Topontmoeting van koninklijke Cecilianen

Topontmoeting van koninklijke Cecilianen

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het gezamenlijke concert van de koninklijke harmonieën St. Cecilia uit Mheer en Sainte Cécile uit Eijsden op zondag 16 oktober.

De koninklijke harmonie St. Cecilia uit Mheer zou in 2021 haar 200-jarig jubileum vieren. Door de coronapandemie konden diverse jubileumactiviteiten niet doorgaan. Eén daarvan is een concert met de koninklijke harmonie Sainte Cécile uit Eijsden. Een muzikale ontmoeting die niet alleen bol staat van kleurrijke tradities zoals Bronk en Cramignon, maar ook van hoogstaand, op topniveau beoefend repertoire. Beide orkesten ontmoetten elkaar ook al in 1996 ter ere van het 175-jarig jubileum tijdens een gezamenlijk concert op het Kasteel in Mheer.

Publieksvriendelijk
Op zondag 16 oktober om 15.00 uur delen beide Limburgse topharmonieën het podium van het Theater aan het Vrijthof te Maastricht. De jarige koninklijke harmonie uit Mheer zal een publieksvriendelijk concert verzorgen met originele harmoniemuziek uit de 19e en 20e eeuw, symfonische muziek én muziek uit het rijke muzikale verleden van de harmonie. Dirigent Bart Deckers en zijn muzikanten voeren de luisteraar mee langs momenten die de harmonie in een muzikaal jaar zo typeert. Muziek die tijdens de jaarlijkse Bronk wordt uitgevoerd of de belangrijke concertmis tijdens de Ceciliadag. De verbindende factor is zangeres Vivianne Munnix wier wortels in Mheer liggen, maar al enkele jaren in Eijsden woont. Zij vertolkt in een programma dat voor iedereen toegankelijk is delen uit Carmen van Georges Bizet.

Thema
De koninklijke harmonie Sainte Cécile uit Eijsden speelt onder leiding van Jan Cober The young person’s guide to the orchestra (1946) van Benjamin Britten. De componist varieerde op een thema van Henry Purcell: hij ontleedde het en voegde de elementen weer samen. Het werk begint met samenspel van het gehele orkest, dat vervolgens uit elkaar valt in houtblazers, koperblazers, strijkers (in het harmonieorkest ingevuld door de klarinetten en saxofoons) en slagwerkers, met daarna nog een herhaling door het gehele orkest. Het slot wordt gespeeld op de wijze van een fuga. Het thema is in de stijl van de Britse barok waarmee Purcell beroemd werd. Benjamin Britten (1913-1976) kreeg als kind pianoles en componeerde toen al 800 stukjes. Met een beurs kon hij vervolgens aan het Royal College of Music in London studeren.

Poppenwereld
Op de speellijst staat verder Titelles, Op. 12 is een werk uit 2018 van de Valenciaanse dirigent en componist Llorenç Mendoza i Ruiz (1964). Soliste op dwarsfluit is Gitte Vinclair-Nijsten. Titelles is een orkestratie voor dwarsfluit en harmonieorkest die de componist zelf maakte van zijn sonate voor dwarsfluit, opus 10. De titel van het stuk (Poppen in het Catalaans) vangt precies wat de componist wilde uitdrukken door de poppenwereld te beschrijven: het scala aan emoties van een dromerige, ingetogen blik tot een wilde dans met waanzinnige sprongen. De componist heeft er zelf een verhaal bij geschreven dat net als The Young Person’s Guide to the Orchestra een didactisch doel dient.
De luisteraar kan, aldus de componist, met het verhaal in gedachten preciezer naar de muziek luisteren en daar nog meer van genieten. Dat gaat als volgt: in een donkere kelder staat een oude hutkoffer. Plotseling gaat die open en er komen vijf poppen uit tevoorschijn. Die blijken betoverd te zijn door de meester fluitspeler Dionysos, toen zij hem eens uitlachten omdat hij een foute noot speelde tijdens een gezamenlijke repetitie. De betovering zal pas verbroken worden als Aulos, de aanvoerder van de poppen, zo mooi fluit speelt dat dit Dionysos ontroert. Dionysos komt de kelder in om de hutkoffer en de betovering te inspecteren, maar valt van de trap. De poppen binden hem vast en Aulos pakt zijn fluit en weet de oude meester zo te ontroeren met zijn fluitspel dat de betovering wordt verbroken.

Eerbetoon
Nog een werk van Spaanse makelij is Second Symphony van Luis Serrano Alarcón, in 2017 gecomponeerd in opdracht van de University of Saint Thomas (VS). De Spaanse componist en pianist liet zich inspireren door symfonieën van de grote Russische romantische componisten. Hoewel zijn werk geen expliciete muzikale citaten bevat, zal de luisteraar in dit eerbetoon met name de muziek van 19e eeuwse symfonische componisten herkennen.
Het jubileumconcert van harmonie St. Cecilia wordt geopend door gouverneur Emile Roemer, Commissaris van de Koning in Limburg.

Kerngegevens
Jubileumconcert koninklijke harmonieën St. Cecilia Mheer en Sainte Cécile Eijsden | zondag 16 oktober, 15.00 uur | Theater aan het Vrijthof Maastricht | Kaarten: https://webshop.harmoniemheer.nl. 

 Op de foto: De koninklijke harmonie Sainte Cécile Eijsden is net als 25 jaar geleden te gast op het jubileum van de koninklijke harmonie St. Cecilia Mheer.

Gepubliceerd: 11 OKT 2022 - 15:34