Tot de doden van Rob Goorhuis in afgeslankte vorm

Tot de doden van Rob Goorhuis in afgeslankte vorm

Rob Goorhuis’ werk Tot de doden, dat al sinds het jaar 2000 jaarlijks door een van de orkesten van Defensie wordt gespeeld tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam te Amsterdam, klinkt maandag in een bijzondere versie.

In verband met de Covid-19 crisis vindt de herdenking in een afgeslankte vorm plaats. Er zal geen publiek aanwezig zijn en ook zal er geen compleet harmonieorkest zorgen voor de muzikale omlijsting. Componist Rob Goorhuis is door majoor Arnold Span van Defensie benaderd om de muziek bij de plechtigheid om te schrijven van orkestbezetting naar een koperensemble van 10 blazers en een paukenist. In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Rob Goorhuis deze transitie tot stand gebracht en voor het eerst sinds 20 jaar zal de muziek niet door een compleet harmonieorkest worden gespeeld, maar door een afgeslankt ensemble.

“Het was een uitdaging om deze ingrijpende aanpassing te maken”, vertelt Goorhuis. “Maar gezien de eerste ervaringen tijdens repetities wordt de crisisversie positief ontvangen.” Het aangepaste werk wordt maandag uitgevoerd door een gemengd ensemble, samengesteld uit leden van de orkesten van de verschillende legeronderdelen, onder leiding van majoor Arnold Span. De herdenking wordt uitgezonden via alle radio- en televisiezenders. 

Foto: Comité 4-5 mei

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 01 MEI 2020 - 11:28
Laatste update: 03 MEI 2020 - 09:12