Tusken de Noaten winnaar Jeugdkorpsenfestival Femuza

Tusken de Noaten winnaar Jeugdkorpsenfestival Femuza

Regionaal jeugdorkest Tusken de Noaten is in IJlst uitgeroepen tot winnaar van het Jeugdkorpsenfestival Femuza.

Tekst en foto: Aanlevering Femuza (Sjoerd de Vries).

Maar liefst twaalf jeugdorkesten namen op 10 februari 2024 deel aan het Jeugdkorpsenfestival van Femuza. Net als vorig jaar was er veel animo voor het festival dat georganiseerd werd door de Federatie van Muziek- en Zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Het was een prachtige middag in De Utherne in IJlst met mooie en creatieve optredens. Jurylid Gatse Hylkema riep Tusken de Noaten – een regionaal jeugdorkest uit IJlst, Sneek, Heeg e.o. - uit tot winnaar van het festival. Dirigente Ellis Nijdam nam overdonderd de trofee in ontvangst: “Ik moet het allemaal nog even laten bezinken, dit is een mooie beloning voor hard werken.” Tusken de Noaten bestaat niet alleen uit jeugdige muzikanten maar ook uit ouderen die op latere leeftijd begonnen zijn met het maken van muziek.

Gatse Hylkema lichtte zijn keuze toe: “Op zich is het beoordelen van jeugdorkesten vergelijken van appels met peren. Maar dit jeugdorkest durfde het aan volwassen muziek te spelen en hierin net wat verder te gaan dan de andere orkesten.” Hij loofde de optredens van alle deelnemende orkesten en moedigde de jeugd aan vooral door te gaan met samen muziek maken, want volgens hem is dat een van de mooiste dingen die er is.

Femuza-voorzitter Hans Buren: “Samen muziek maken is te leuk om niet interessant te zijn voor jeugd. Dit is wat voorop moet staan; het is gewoon leuk. Het is prachtig om te zien dat jeugd elkaar weet te vinden in een ensemble als Forte Frisone uit Easterein dat ervoor kiest om met leeftijdgenoten samen (zelf gearrangeerde en zelf gekozen) muziek te maken met een dirigent uit hun eigen groep, heel bijzonder.”

Op de foto: Het winnende orkest van Tusken de Noaten.

Gepubliceerd: 11 FEB 2024 - 08:59
Laatste update: 11 FEB 2024 - 09:04