Twaalfde CityProms geeft Leeuwarden kleur

Twaalfde CityProms geeft Leeuwarden kleur

“In een stad die dit jaar drie grote buitenfestivals mist, is de noodzaak van CityProms extra groot.” Dat zegt Irma Kort, artistiek leider en bedenker van het programma van CityProms Festival. Dit jaar is het gratis festival van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni in Leeuwarden. Blaasmuziek komt in het driedaags programma ruim aan bod.

Het hoofdpodium van CityProms staat op het Wilhelminaplein. Ook zijn er voorstellingen op bijzondere buiten- en binnenlocaties, zoals bij de Love-fontein, bij cafés en terrassen, op een praam, op het dek van een historisch schip, in de tuin van het St. Anthony Gasthuis en in kerken, theaters en poppodia.

Kleur
Festivals geven kleur aan een stad. Ze brengen mensen met allerlei verschillende achtergronden bij elkaar. CityProms manifesteert zich de laatste jaren steeds sterker als het festival van de grote idealen: er is een programma voor alle leeftijden en de samenstelling van zowel publiek als programma vormt een eerlijke afspiegeling van de samenleving. Voor en achter de schermen moet het kloppen.

Nieuwkomers
Kort: “Zo streven we ernaar dat 50 procent van de artiesten en werknemers vrouw is. Dat is anno 2023 een logisch uitgangspunt, maar je moet deze wel in acht nemen.” Net zoals het voor CityProms normaal is om nieuwkomers, dak- en thuislozen en mensen met een beperking mee te laten doen. “Zonder hen geen CityProms. Ze zijn een fantastisch onderdeel van het festival.”

Pareltjes
Kort stelde een programma vol pareltjes samen waarin ook blaasmuziek weer een prominente rol speelt. Trompettist Eric Vloeimans treedt op met de geweldige Licks and Brains. Ook fluitist Ronald Snijders doet mee. Beiden wonnen al eens de Boy Edgarprijs, de belangrijkste jazzprijs in Nederland. Zondag 25 juni speelt Het Frysk Fanfare Orkest (FFO) een muzikale verklanking van de barre Elfstedentocht van 18 januari 1963. Vanwege de slopende weersomstandigheden wordt de ’tocht van 1963′ beschouwd als de moeilijkste van de 15 tot nu toe gehouden tours. Reinier Paping was de winnaar van de 12e ‘tocht der tochten’. The Hell of ’63 Concertino is een muzikale interpretatie van de legendarische schaatstocht van bijna 200 km langs de Friese elf steden. Componist is Hendrik de Boer. In de voorstelling Onder NAP nemen de tien musici van 9×13 je op geheel eigen wijze mee in deze klimatologische tweestrijd in een slapstickachtige en swingende 40-minuten durende voorstelling vol koper en slagwerk.
Bigband Leeuwarden ’73 bestaat in 2023 vijftig jaar. Het gouden jubileum wordt op vrijdagmiddag gevierd met een aanstekelijk programma van verschillende muziekstijlen. Ook het verbindende CityProms thema ‘water’ krijgt een plaats in het programma.

Jeugdorkest
In en rond het station wordt het publiek zaterdag opgewacht door het jeugdorkest van CMV Oranje Grootegast. Ook op zaterdag voeren de jeugdorkesten On The Move en Keep Going uit Sneek het publiek mee op een ontdekkingstocht vol muziek. Over, boven en onder water, waar ontdekkingsreizigers en zeemeerminnen de hoofdrol spelen. En wie weet kom je oog in oog te staan met piraten. Het programma spreekt tot de verbeelding: Conquest of Paradise, Little Mermaid en The Pirates of the Caribbean. Het Jong Frysk Jeugdorkest brengt een verrassende mix van filmmuziek en bekende klassieke werken. Op het hoofdpodium op het Wilhelminaplein treden verder het Frysk Jeugdorkest, het Drents Jeugdorkest en het Re:freshed Orchestra op. Voor de allerkleinsten worden Ukkieconcerten gehouden in de openbare bibliotheek. Op zondagmiddag wordt de binnenstad van Leeuwarden overspoeld met bigbands.

Speel zelf mee op CityProms Festival 2023
Het is een goed gebruik dat iedere muziekliefhebber mee kan doen op CityProms. Tijdens het komende festival worden daarom weer voorstellingen gehouden waar iedereen aan mee kan doen..
Een van de communityprogramma’s is speciaal voor slagwerkers, trompettisten, trombonisten, hoornisten, saxofonisten, fluitisten en tubaïsten én bespelers van andere instrumenten waar je op kan blazen of slaan. Zij sluiten de twaalfde editie spetterend af met een bijzondere versie van Evoke van Genevieve Murphy. Dat doen ze samen met de musici van neo-fanfare 9x13 in een 30-minuten durende show vol MontyPython-achtige slapstick, techno, koper en slagwerk. Een grappige voorstelling over een serieus onderwerp: het klimaat. Deelnemers moeten daarom wel een teiltje meenemen, want anders worden de voeten nat… De finale van CityProms is zondag 25 juni, om 19.00 uur. Ook op het Wilhelminaplein. Wie mee wil doen, kan zich nu aanmelden. En neem gerust een vriend of familielid mee. Op cityproms.nl wordt alles uitgelegd.

CityProms Leeuwarden | vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni | diverse locaties in Leeuwarden | Klik voor de volledige programmabrochure: HIER.

Op de foto: Het Frysk Fanfare Orkest speelt tijdens CityProms The Hell of ’63 Concertino.

Foto:©️ Tim Stubbings

Gepubliceerd: 07 JUN 2023 - 11:48