Tweede Kamer stemt voor meer steun aan muziekverenigingen

Tweede Kamer stemt voor meer steun aan muziekverenigingen

Het kabinet moet onderzoeken hoe de structurele ondersteuning van amateurkunstverenigingen, zoals koor- en muziekverenigingen, verbeterd kan worden. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag dit voorstel van CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. Minister Van Engelshoven moet voor de zomer de resultaten presenteren.

De Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en Koornetwerk Nederland zijn verheugd. Voorzitters Bart van Meijl en Daphne Wassink: "Koor- en muziekverenigingen spelen een cruciale rol in de samenleving. We hebben grote potentie maar ook gezamenlijke problemen. Tot nu toe was het keer op keer elke vereniging en elke gemeente voor zich. Wij zijn blij dat een overweldigende meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er werk wordt gemaakt van een betere en structurele ondersteuning."

Al langer vragen de KNMO en Koornetwerk aandacht voor de noodzaak tot betere ondersteuning. Zo bleek eerder deze maand dat bijna tweederde van de Nederlanders het belangrijk vindt dat koor- en muziekverenigingen in hun gemeenten blijven voortbestaan. "Er zijn 1,5 miljoen mensen actief bij amateurkunstverenigingen. Mensen maken daar niet alleen samen muziek, het zijn ook plekken van ontmoeting. Als die verdwijnen, dan verdwijnt er dus veel meer dan muziek. Het aangenomen voorstel in de Tweede Kamer is een belangrijke stap. Wat ons betreft gaan we nu samen aan de slag om samen te bouwen aan een mooie en muzikale toekomst."

Tekst: KNMO – Foto: Voorlichtingswebsite Tweede Kamer

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 26 NOV 2019 - 15:33
Laatste update: 26 NOV 2019 - 15:38