Twirlers kijken uit naar NK en WK

Twirlers kijken uit naar NK en WK

Ook de twirlwereld krabbelt langzaam op na de coronacrisis. Met een aangepaste seizoensindeling wordt toegewerkt naar het WK in het laatste weekeinde van juli in Eindhoven. Eerstvolgende belangrijke wedstrijd is het NK op 28 en 29 mei in Almere.

Veel verenigingen hebben in de coronatijd met Zoom-lessen het niveau op peil proberen te houden. NBTA organiseerde zelf digitale levellessen. Ook werd een aantal coronaproof wedstrijden gehouden. Juryleden woonden Zoomsessies bij van NBTA Europe en andere internationale organisaties. Inmiddels zitten ook de eerste wedstrijden er weer op. Via een verkort traject kon in februari toch een selectie plaatsvinden voor deelname aan het EK in het Franse Sélestat. Met twee Europese titels, zeven podiumplaatsen en twaalf top 6-plekken zette de Nederlandse equipe ondanks de beperkte voorbereiding een mooi resultaat neer. Toch is het ‘oude normaal‘ nog niet teruggekeerd in de twirlsector. “Net als in andere sectoren hebben ook de twirlverenigingen leden verloren”, merkt voorzitter Conny van Walraven op.

Jeugdplan
Maar iedereen heeft de draad weer opgepakt. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de opgelopen schade weer in te lopen. Zo is in februari het jeugdplan gestart. Een enthousiaste groep deelnemers in de leeftijdsklassen Peewee, Juvenile, Preteen, Jeugd en Junior werkt onder leiding van Bernice Schneider, Sabina Hoogendijk en Patrick Noortheim om het niveau op de onderdelen solo 1 baton, super x-strut en dance twirl te verbeteren. “We zien na vier lessen al positieve vooruitgang”, zegt Conny.

Twirlhoofdstad
Reikhalzend kijken bestuur en sporters uit naar het wereldkampioenschap in eigen land. Met drie jaar vertraging gaat het dan nu toch eindelijk gebeuren. Eindhoven is van 28 tot en met 31 juli twirlhoofdstad van de wereld. De opening is op woensdagavond 27 juli. De kaartverkoop start op 22 mei.
Maar eerst zijn er nog de Nederlandse kampioenschappen in Topsportcentrum Almere. In normale tijden vinden deze wedstrijden plaats in januari. Door corona is de wedstrijdkalender echter door elkaar gehusseld. Afgelopen zaterdag vond het NK Showtwirl plaats. In het weekeinde van 28 en 29 mei is het NK Twirl. “Helaas met minder deelnemers dan andere jaren”, vertelt Conny. “Normaal gesproken hebben we voor de voorronde en het NK drie weekenden met lange wedstrijddagen nodig. Nu krijgen we het programma afgewerkt in één voorrondedag op 14 mei en een wedstrijdweekend op 28 en 29 mei.”

Afscheid
Overigens is de NBTA op zoek naar een nieuwe voorzitter. Na het komende WK in Eindhoven legt Conny van Walraven na acht jaar het voorzitterschap neer. “De tijd is gekomen om een stapje terug te doen en mijn functie beschikbaar te stellen aan een jonger persoon”, licht ze haar besluit toe. “Het waren zeer mooie jaren. Natuurlijk ook met zijn ups en downs, zeker als ik terugdenk aan de coronatijd met het tot twee keer toe afzeggen van het wereldkampioenschap. Dit heeft zowel op het bestuur als op mij persoonlijk veel impact gehad. Het is en blijft een mooie job en ik vind het geweldig en een eer om leiding te hebben mogen geven aan een hardwerkend bestuur en technische commissie en de prachtige groep overige vrijwilligers.”

Mensen die interesse hebben om de voorzittershamer van Conny van Walraven over te nemen, kunnen op www.nbta.nl de profielschets bekijken.

Topsportcentrum Almere is op 28 en 29 mei het decor van het NK Twirl.

Gepubliceerd: 10 MEI 2022 - 11:46
Laatste update: 10 MEI 2022 - 11:49