UNI herdenkt slachtoffers en helden van WOII

UNI herdenkt slachtoffers en helden van WOII

Nadat het Bevrijdingsconcert vanwege 75 jaar Bevrijding twee keer door Corona werd uitgesteld, vond dit herdenkingsconcert uiteindelijk plaats op 6 november jl. en speelde zich voor een uitverkocht Tripodia een gedenkwaardig en respectvol muzikaal eerbetoon af in een prachtig samenspel tussen UNI en het ROA.

UNI verzorgt al sinds de bevrijding de muzikale omlijsting bij de jaarlijkse dodenherdenking bij het monument naast het Gemeentehuis van Katwijk. Door die betrokkenheid en uit respect voor de helden en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wilde UNI 75 jaar Bevrijding niet zomaar voorbij laten gaan. Er moest even worden stilgestaan bij de herinneringen en ter herdenking van alle oorlogsslachtoffers, onder wie ook vele Katwijkers en Katwijkse kinderen. Ook zou de hoop op blijvende vrede en vrijheid in dit concert worden benadrukt.

Al eerder, in 2015, trad UNI in Katwijk met succes op met het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps (ROA). Dit concert was dan ook een “We’ll meet Again” met het ROA. De muzikanten reisden vol enthousiasme voor dit concert vanuit het hele land naar Katwijk.

Het concert begon met indrukwekkende filmbeelden uit WO II en muziek uit de musical Soldaat van Oranje: “Als wij niets doen, wie dan?”, dat overging in het geluid van overvliegende bommenwerpers. Plotseling richtte een zoeklicht zich op het donderende geluid en eindigde de lichtstraal zich op het ‘kraaiennest’ in de zaal waar vanaf een trompettist van UNI het “Blijf bij mij Heer” inzette, terwijl langzamerhand de overige muzikanten van UNI zich voor het podium opstelden en beurteling, samen met het ROA, dit koraal aanvulden en het gehele koraal uiteindelijk gezamenlijk ten gehore brachten. De toon van dit concert was op indrukwekkende wijze gezet. De muziek werd daarna verder toegelicht door de typerende speaker Bob Kos, majoor der Artillerie bd.

Na het openingswoord door voorzitter Henk Sierat begon het ROA o.l.v. dirigent Peter van Dinther met een muzikale terugblik op het “wereldlijke” strijdtoneel van WO II. Zo werden de marsen Army of the Nijl (strijd El Alamein in Egypte), Colonel Bogey (‘Jappenkamp’ Birma), Abschied der Slawin (inzet Russische leger), The Longest Day (strijd in Frankrijk) en Sons of the Brave (ode aan de dapperen) afgewisseld met, ter herdenking van de slachtoffers, toepasselijke stukken en koralen als Benedictus, Deep Harmony, Van Oranje en Remembrance Day. Traditioneel besloot het ROA haar optreden met de Artilleriemars met het door de muzikanten gezongen Lied van het Wapen der Artillerie.

Na de pauze nam het Groot Harmonie Orkest (GHO) van UNI o.l.v. Dominic Sierat plaats op het toneel en introduceerde haar optreden met het heldhaftige ‘Call of Heroes’. Daarna volgde Schindler’s List. De muziek en de ontroerend begeleidende beelden kregen daarbij een extra emotie mee door de schitterende vioolklanken van soliste Puck Dekkers. Ook in het volgende stuk ‘De geschiedenis van Anne Frank’ droeg Puck met haar viool diepe intenties bij aan de magistrale uitvoering door het Groot Harmonie Orkest van UNI.

Na deze indrukwekkende en emotionele muziek werd via een arrangement van ‘Soldaat van Oranje’ de sprong gemaakt naar de vrijheid met de ‘Glenn Miller Medley’ (arr. Naohiro Iwai) en met ‘A Gershwin Special’ van George Gershwin.

Met de swingende uitvoering van deze bigbandmuziek bewees het GHO haar muzikale veelzijdigheid, terwijl de diverse solo’s het publiek tot enthousiaste reacties en applaus bracht.

Het concert werd besloten met een grootse finale, waarin met de mars ‘Arromanches’ herinnerd werd aan de landing in Normandië. Na ‘The Last Post‘ en het Wilhelmus werd met de mars ‘Arnhem’ de trieste Operatie Market-Garden rond Arnhem herdacht. Het concert werd afgesloten met We’ll Meet Again (arr. Koos mark).

Met dit gedenkwaardige concert vol emotie heeft UNI met dit initiatief eer bewezen aan allen die hun leven gaven voor onze vrijheid, maar werd ook met luchtige ondertoon die vrijheid gevierd tot grote waardering van het aanwezige publiek.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 09 NOV 2021 - 09:31