Veel blaasmuziek en premières op CityProms

Veel blaasmuziek en premières op CityProms

Het programma van de tiende editie van CityProms in Leeuwarden staat bol van de blaasmuziek. De Marinierskapel der Koninklijke Marine heeft voor het slotconcert diverse wereldpremières in petto.

De tiende editie van CityProms moest vorig jaar om de bekende reden worden uitgesteld. Maar nu het weer kan, pakt de organisatie van het gratis toegankelijke festival flink uit. Ruim negenhonderd musici uit binnen- en buitenland spelen op vijftien in- en outdoorpodia in het centrum van Leeuwarden. Vooral liefhebbers van harmonie-, fanfare- en brassbandmuziek kunnen hun hart ophalen.

Gastprogrammeur
CityProms gaat komend weekeinde al van start met tal van kleinere concerten en voorstellingen op diverse podia in de stad. Het zwaartepunt voor de liefhebbers van de blaasmuziek ligt in het tweede weekeinde. Nieuw is dat voor de samenstelling van het programma een gastprogrammeur is aangetrokken. Voor deze jubileumeditie is dat Johan de Meij. "Johan heeft een vijftal concerten samengesteld, waarbij hij zelf ook aanwezig zal zijn", vertelt projectmanager en festivalcoördinator Marianne Zijlstra-Hoek. "Het is voor CityProms de eerste keer in haar tienjarig bestaan dat er met een gastprogrammeur gewerkt wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat de samenwerking heel fijn is. We hebben regelmatig overleg en via de mail kunnen we snel schakelen. Sommige ideeën waren op dit moment niet haalbaar en zijn doorgeschoven naar een volgende editie. Uiteindelijk is er een mooi programma uitgerold."

Toetje
Het door De Meij samengestelde programma omvat vijf concerten. Het toetje is bewaard tot het laatste concert. De Marinierskapel der Koninklijke Marine brengt op zondag 10 oktober tijdens het slotconcert op het hoofdpodium op het Wilhelminaplein onder leiding van Jurjen Hempel maar liefst drie wereldpremières ten gehore. Twee daarvan zijn van de hand van De Meij. Voor het 75-jarig bestaan van de Marinierskapel schreef hij de ouverture ROTTERDAM 1945. Verder klinkt een nieuwe bewerking van het ballet Romeo & Julia van Sergei Prokofieff. Van de Nederlandse componist Anthony Fiumara brengen de Mariniers Here comes Everybody in première. Samen met rietkwintet Calefax wordt Un Momento Dado, een hommage aan Cruijff, eveneens van Johan de Meij, uitgevoerd. Voor het concert van het militaire orkest speelt het Frysk Fanfare Orkest onder andere De Leeuwenkuil en Sesimbra van Leon Vliex, de aria Lascia ch’io pianga uit de opera Rinaldo van G.F. Händel en Three Dragons van de pas 19-jarige componist Pieter Huizenga.

Solisten
Het Noord-Nederlands Jeugdorkest tekent voor het slotconcert op zaterdag 9 oktober. Dirigent Erik Janssen koos enkele recente composities en arrangementen van Johan de Meij, maar ook muziek van Jan Van der Roost en Peter Kleine Schaars. Aardigheidje: de solisten bij het NNJO, de zussen Levy en Fay Pletting (sopraan en viool), zijn de petekinderen van gastprogrammeur Johan de Meij. Uit de instrumentale amateurmuziek treden verder onder meer harmonieorkest Euphonia Wommels, slagwerkensemble CMV Oranje Bolsward, CMV Schraard en fanfare CWO Groningen op. Deze laatste twee verzorgen onder leiding van Thom Zigterman een gezamenlijk themaconcert met als titel Groningen-Friesland. Medewerking verleent de sopraan Fardau van der Woude. Ook treden diverse ensembles op en zijn er lezingen over actuele thema's. Het programma wordt gepresenteerd door radiomaker Ab Nieuwdorp van NPO Radio 4.

Kijk voor alle informatie over CityProms op https://cityproms.nl. 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 30 SEP 2021 - 13:32