Veel nieuwe muziek op Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen

Veel nieuwe muziek op Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen

Nieuwe composities voor fanfareorkest van componisten uit binnen- en buitenland en prachtige concerten door toporkesten van Nederlandse bodem. Dat zijn de ingrediënten van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen die de stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON) komend weekeinde op diverse locaties in het land op touw zet.

Voor de lustrumeditie is een weekendprogramma samengesteld in samenwerking met Musidesk Rijnbrink en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. “Ons uitgangspunt is om met zoveel mogelijk partijen samen te werken aan onze doelstellingen. Dat is de fanfare en het fanfarerepertoire in de schijnwerpers zetten”, zegt voorzitter Johan Jansen van de stichting CRON.

Meet the composers
Vrijdagochtend 25 november nemen Johan de Meij en Otto M. Schwarz alle geïnteresseerden mee in de wereld van hun composities. Laat je inspireren door de werk- en denkwijzen van deze componisten tijdens de sessie Meet the composers bij Musidesk Rijnbrink Deventer. Later in de middag presenteren verschillende partijen de sessie Erfgoed Leeft met innovatieve ideeën om de fanfare als immaterieel erfgoed levend te houden.

Het festival richt zich vooral op de ontwikkeling van nieuw repertoire. Gedurende het weekend staan er twee reading sessions geprogrammeerd. Op vrijdagmiddag speelt het projectorkest Orpheus-Bathmen & Friends onder leiding van verschillende componisten en gastdirigent Dick Bolt nieuw repertoire voor met name de lagere divisies. De presentatie is in handen van Joop Boerstoel.

Muziek na de stilte
Zaterdag 26 november reizen we af richting De Schalm Veldhoven voor de tweede reading session. Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende onder leiding van Jac Sniekers verzorgt een sessie met veel aandacht voor nieuwe composities voor de hogere niveaus. Deze sessie wordt gepresenteerd door Andries de Haan. Aansluitend is er een presentatie van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) en zoomen de KNMO-beleidsmedewerkers Luuk Mevis en Bjorn van Pruijssen in op het plan Muziek na de stilte over de rol van de professionals in de instrumentale amateurmuzieksector na corona.

Concertreeks
Aan het einde van zaterdagmiddag start een prachtige driedelige concertreeks door Nederlandse toporkesten. Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide onder leiding van Bart Deckers trapt de reeks af met voornamelijk muziek van componist Johan de Meij inclusief de première van Canticles, een compositie van Johan de Meij met solist Brandt Attema op bastrombone. Tijdens dit concert wordt de Nationale BUMA Blaasmuziek Award uitgereikt aan Johan de Meij.

Eigenheid
Tijdens het tweede concert kan het publiek genieten van een veelzijdig programma van Fanfare de Vooruitgang Stiphout, geleid door Frenk Rouschop. Het streven van de fanfare is het behoud van eigenheid van het orkest door onder andere het spelen van originele composities. De Vooruit neemt het publiek mee op reis tijdens het concert Through Time and Space met uitvoeringen van Rocket Science van Sam Gevers en Traveler van David Maslanka (arr. Erik Rozendom).

Veelzijdig
Fanfare De Hoop Stellendam sluit onder leiding van Anne van den Berg de avond af. Een enthousiast orkest dat van alle markten thuis is. Fanfare De Hoop biedt het publiek een veelzijdig programma met onder andere het werk De Hoop Fanfare dat Tim Kleren schreef ter gelegenheid van het afscheid van dirigent Arie Stolk. Ilja Reijngoud schreef speciaal in opdracht van het orkest een nieuwe compositie in lichte muziekstijl met de trombone in de hoofdrol. Het eerste deel wordt door de componist zelf gespeeld, het tweede deel neemt Martin van den Berg op de bastrombone voor zijn rekening. Beide solisten zullen in het derde en laatste deel gezamenlijk onder begeleiding van het fanfareorkest afsluiten. Tijdens dit laatste concert wordt de Internationale BUMA Blaasmuziek Award uitgereikt aan Otto M. Schwarz. De concertreeks op zaterdag in theater De Schalm in Veldhoven wordt gepresenteerd door Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp.

Concertconcours
Het weekend gaat door op zondag. Dan organiseert de Brabantse Bond van Muziekverenigingen een concertconcours. Met de deelnemers muziekvereniging Animato Nistelrode, Boxtel’s Harmonie, fanfare Wilhelmina Hoogeloon en fanfare Emergo Castricum belooft het een muzikale middag te worden. De orkesten worden beoordeeld door de juryleden Matty Cilissen, Arnold Span, Jan Van der Roost en Danny Oosterman.

Een aantal programmaonderdelen is gratis toegankelijk. Voor sommige geldt een toegangsprijs. Kijk voor meer kaarten op www.stichtingcron.nl.

Op de foto: Fanfare de Vooruitgang Stiphout is zaterdag een van de drie orkesten tijden het avondprogramma.

Foto©️: Aanlevering De Vooruitgang

Gepubliceerd: 22 NOV 2022 - 15:53
Laatste update: 23 NOV 2022 - 18:54