Veel nieuwe werken op Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2019

Veel nieuwe werken op Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2019

Veel nieuwe werken van componisten uit België, Nederland, Zwitserland en Engeland staan op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober in TivoliVredenburg als verplicht werk op het programma van de 39e Nederlandse Brassband Kampioenschappen.

De kampioensdivisie buigt zich dit jaar over Vienna Nights (uitgever Kirklees Music) van Philip Wilby, een 16 minuten durende hommage aan Mozart. De Black Dyke Band won met Vienna Nights in 2006 de British Open.

De eerste divisie gaat aan de slag met Alpina Brass van Jan Van der Roost. De Belg schreef het onlangs als driedelige compositie voor de eerste divisie van de Fête Cantanoles in het Zwitserse Naters.

Voor de tweede divisie staat het gloednieuwe werk van Jan de Haan The Patriots verplicht op de lessenaar. The Patriots is het twaalfde werk van Jan de Haan in de geschiedenis van de NBK dat verplicht is voor één van de divisies. De Nederlandse patriottentijd was een periode van politieke instabiliteit in de jaren tachtig van de 18e eeuw. De compositie ademt abstracte muziek, maar de patriotten vormen wel de inspiratiebron voor dit werk.

Van de hand van de Belgische rijzende ster Stan Nieuwenhuis spelen de bands in de derde divisie A Buoy. De betekenis van A Buoy is letterlijk een baken. De compositie-opdracht van de NBK kent als inspiratiebron zijn zoon Rover aan wie het ook is opgedragen. Nieuwenhuis is geboren in Nederland, maar groeide op in Brussel en Antwerpen.

De vierde divisie gaat de kampioenswedstrijd in met Sinfonietta No.4 van Etienne Crausatz, gecomponeerd ter gelegenheid van het Fête Cantonale 2018 in de Zwitserse Jura.

Foto: Het verplicht werk in de eerste divisie is van de hand van Jan Van der Roost.

Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de nieuwskrant automatisch in je mailbox.

Gepubliceerd: 19 APR 2019 - 09:16
Laatste update: 19 APR 2019 - 09:21