Veel variatie op Brabants slagwerkconcours

Veel variatie op Brabants slagwerkconcours

Tien slagwerkensembles namen afgelopen zaterdag en zondag in Theater de Bussel in Oosterhout deel aan de concertwedstrijd van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. Anno Appelo kijkt namens de jury terug.

Het slagwerkensemble van Elspeets Fanfare Korps eindigde afgelopen zomer tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade op een top 3-plek. Nog geen half jaar later sleepte de groep op het concertconcours van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen opnieuw het predicaat lof der jury in de wacht. Hoe knap is dat? Complimenten aan dirigent Wibrand van Norel en zijn muzikanten om na zo’n spannend avontuur opnieuw de motivatie en energie op te brengen om weer een prestatie van formaat neer te zetten. Maar wat jurylid Anno Appelo betreft verdienen alle deelnemers in Oosterhout een pluim. “Het waren twee fantastische dagen”, kijkt hij terug. “Een programma met veel variatie. Dat merkte ook het Amerikaanse jurylid Gifford Howarth op.”

Overtuiging
Wat de jury vooral opviel was dat het niveau ook in de lagere divisies hoog lag. “Het waren kwalitatief echt goede concoursdagen”, kijkt Appelo terug. “Het was over de hele linie een hoog niveau. De toppers waren erg goed. Maar ook in de lagere divisies werd netjes gemusiceerd. Dat is wel eens anders. Soms is het in deze divisies hangen en wurgen en moet je als jury met elkaar overleggen of het wel een eerste prijs waard is. Maar dat was in Oosterhout niet het geval. Er waren wel wat verschillen maar ieder orkest speelde met overtuiging. Dat heeft ons als jury aangenaam verrast.”
Muziekverenigingen hebben door de pandemie bijna twee jaar stilgelegen. De muzikale kwaliteit heeft daar volgens Appelo niet onder geleden. “Van de invloed van corona was niets te merken, hoewel dat wel in de verwachting lag. Maar je kon zien dat iedereen er naar smachtte om weer te mogen spelen. Ook de publieke belangstelling was prima. Met name op zondag.”

Waarde
Bij concoursen van slagwerkensembles is de keuze van het repertoire en de divisie waarin de vereniging uitkomt sinds enkele jaren vrij. Belangrijk is dan wel dat dirigenten kiezen voor een programma dat aansluit bij de kwaliteiten van het orkest. Het ene ensemble neemt daarbij wat meer risico en durft een grotere uitdaging aan dan het andere. Appelo merkt op dat verenigingen met deze regel, die door corona nog niet zo heel vaak in de praktijk is toegepast, goed zijn omgegaan. “Iedereen heeft zijn niveau goed op waarde ingeschat. Als je dat doet, kun je ook met een gerust hart op concours gaan. We hebben dan ook geen teleurgestelde reacties gehoord.”

Uitslag concertconcours slagwerkensembles in Oosterhout
EERSTE DIVISIE: Suona-Prins Bernhard Apeldoorn, 90,17 pnt, 1e prijs met lof der jury; Elspeets Fanfare Korps A, 91,42 pnt, 1e prijs met lof der jury.

TWEEDE DIVISIE: Sint Petrus en Paulus Maastricht, 92 pnt, 1e prijs met promotie en lof der jury; Oranje Bolsward, 86,33 pnt, 1e prijs met promotie; Harmonie Slikkerveer, 81 pnt, 1e prijs; Echo der Kempen Bergeijk, 83,75 pnt, 1e prijs.

VIERDE DIVISIE: Veldhovens Muziekkorps, 85,33 pnt, 1e prijs; Animato Nistelrode, 87,50 pnt, 1e prijs met promotie; Excelsior Oostendorp B, 87,17 pnt, 1e prijs met promotie; Elspeets Fanfare Korps B, 83,17 pnt, 1e prijs.

Foto: Sfeerbeeld van het slagwerkconcours in Oosterhout.

Redactie KNMO Klankwijzer - Foto: Kees Staps

Gepubliceerd: 14 DEC 2022 - 15:59
Laatste update: 15 DEC 2022 - 19:02