Veertien orkesten naar NK voor harmonieën

Veertien orkesten naar NK voor harmonieën

Het zat de initiatiefnemers voor de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) tot nu toe niet mee. Sinds 2016 staat de wedstrijd voor harmonieorkesten al op de kalender. Toch zijn de ONHK komende zaterdag (1 april) pas toe aan de vierde editie. In het Schaffelaartheater in Barneveld komen veertien orkesten aan de start.

“We zijn blij dat we de ONHK weer mogen organiseren en dat het door kan/mag gaan”, zegt secretaris Anne Albada. Zaterdag vindt eindelijk de vierde editie plaats, terwijl de première al in 2016 was. Het is het eerste ONHK sinds 2018. Albada legt uit dat de stichting het evenement eigenlijk pas één keer heeft moeten schrappen vanwege onvoldoende belangstelling. “In 2019 is de ONHK bewust overgeslagen in verband met de verschuiving van het najaar naar het voorjaar. 2020 en 2021 vielen uit vanwege corona. Alleen vorig jaar hebben we echt moeten annuleren vanwege het geringe deelnemersaantal. Dat had toen ook nog grotendeels te maken met de onzekerheid bij de deelnemers over mogelijke covidmaatregelen. Het is dus niet “eindelijk weer” maar “gelukkig weer” de ONHK. De deelnemers zijn zeer enthousiast bezig met de voorbereidingen. Als relatief jonge telg in de kampioenschappenwereld mogen we zelfs al spreken van een aantal vaste of telkens terugkerende deelnemers.”

Tevreden
Met het aantal van veertien inschrijvingen is het bestuur meer dan tevreden. Albada: “Daar zijn we zeker blij mee. Voor een jong kampioenschap is dat zeker geen slecht aantal. Voor de tweede keer is er een buitenlandse deelnemer. Dat is voor ons een mooie opsteker. Belangstelling voor deelname voor volgend jaar is er ook al. We zijn positief gestemd!”

DNA
De ONHK hanteren dezelfde formule als de NBK en ONFK. De deelnemers spelen alleen het voor hun divisie vastgestelde verplichte werk (en verder dus geen keuzewerk). De jurering gebeurt geblindeerd. Loting bepaalt de volgorde van optreden. Bij de brassbands en fanfares is dit concept een regelrecht succes. Bij harmonieorkesten zit deelname aan kampioenschappen echter minder in het DNA dan bij brassbands en fanfares. De organisatie heeft dan ook flink gelobbyd om verenigingen enthousiast te krijgen voor deelname. “Wij hebben er inderdaad alles aan gedaan om tot een mooi deelnemersveld te komen”, zegt Albada. “De ONHK komt nog niet bij alle harmonieën gelegen in de planning. Harmonieën zijn meer gericht op hun eigen verenigingsconcerten.”

Omgegooid
De eerste drie afleveringen werden alle drie gehouden in het najaar in theater De Lawei in Drachten. Voor de vierde uitgave heeft de organisatie het roer omgegooid. Uit rondvraag bleek dat de periode oktober/november minder goed past in de planning van de verenigingen. Omdat na de zomervakantie vaak leerlingen doorstromen naar het A-orkest is die periode te kort om een werk op concoursniveau in te studeren. Dat heeft ertoe geleid dat het evenement naar het voorjaar verplaatst is. Ook besloot de organisatie te verhuizen van De Lawei naar het meer centraal in het land gelegen Schaffelaartheater in Barneveld. Of dat laatste vruchten heeft afgeworpen, kan Albada nog niet zeggen. “In Drachten kwamen ook harmonieën uit het midden en zuiden van het land. Dat is nu niet anders. Of de locatie de doorslag voor deelname is geweest, hebben we nog niet gevraagd aan de deelnemers.”

Kalender
Het bestuur is vast van plan om het evenement vanaf nu ieder jaar op de kalender te zetten. Het liefst op een vaste dag. Maar vanwege de feestdagen in het voorjaar is dat niet altijd mogelijk. De datum voor de vijfde editie staat in ieder geval al vast. Harmonieën met kampioensambities kunnen zaterdag 23 maart 2024 alvast blokken in hun agenda. De locatie staat nog niet vast.

Deelnemers ONHK 2023:

Vijfde divisie:
Damster Stedelijk Harmonie Orkest Appingedam.

Vierde divisie:
Jubal Varsseveld; Jubal Dedemsvaart; Prinses Juliana Beekbergen; KTSM Tiel; Stedelijke Harmonie Dockum.

Derde divisie:
Soli deo Gloria Zaandam; Muziekvereniging Klarenbeek.

Tweede divisie:
Oranje Wouw; Juliana Waalre; Eendracht Maakt Macht Budel; Harmonie’67 Groningen; St. Cecilia Kruishoutem Kruisem (België).

Eerste divisie:
Studenten Harmonie Orkest Twente Enschede.


Verplichte werken
De verplichte werken zijn door het Repertoire Informatiecentrum geselecteerd.

Vijfde divisie: Three Blind Mice (Bert Appermont). Deze compositie is gebaseerd op het lied Three blind Mice. De melodie van dit lied wordt op diverse manieren verwerkt zoals in een variatievorm: in canon, omkering, mineur, vervormd, met wisselende harmonisaties en orkestraties, in verschillende maatsoorten en tempi.

Vierde divisie: Eldorado (Thierry Deleruyelle). Elorado is een mysterieus, dynamisch werk dat de mythe van de man van goud verklankt. Een machtig opperhoofd die zichzelf met goudpoeder bedekte voordat hij ging baden in een heilig meer. Met een vleugje exotische invloeden is de muziek gevarieerd en rijk aan schakeringen.

Derde divisie: Aurora Dances (Philip Sparke): Het werk bestaat uit drie delen die in elkaar overlopen. Met sierlijke motieven in het hout in deel 1, een melancholieke koraal in deel 2 en ritmische, dansachtige thema’s in deel 3.

Tweede divisie: Ray of Light (Kevin Houben): Gecomponeerd in 2021 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Koninklijke Harmonie De Heidegalm uit het voormalige mijndorp Berkenbos. Het verklankt het werken in wat ooit één van de meest bloeiende industrieën van Belgisch-Limburg was, de mijnexploitatie.

Eerste divisie: The Spell (Oliver Waespi). Een muzikale interpretatie van een oude legende uit het mystiek bergachtig gebied Alpstein in het oosten van Zwitserland

Op de foto: Prinses Juliana uit Beekbergen is zaterdag een van de deelnemers aan de ONHK.

Tekst: Frank Vergoossen - Foto: Aanlevering

Gepubliceerd: 29 MAA 2023 - 09:52
Laatste update: 31 MAA 2023 - 08:23