Verenigingsconcert UNI Katwijk groots en “inclusief”

Verenigingsconcert UNI Katwijk groots en “inclusief”

Helaas heeft corona ook de regelmaat in de jaarlijkse UNI-concerten verstoord, maar op zaterdagavond 12 nov. jl. kon UNI eindelijk weer haar traditionele verenigingsconcert geven. Dit keer in de uitverkochte Open Hof Kerk in Katwijk a/d Rijn. Het hoofdthema was filmmuziek uitgevoerd door zowel het Klein als het Groot Harmonie Orkest.

De avond werd door de vier orkesten gezamenlijk geopend met, zoals bij UNI gebruikelijk, een openingskoraal dit keer met het inmiddels religieus verworden Hallelujah van Leonard Cohen in een arrangement van Michael Brown.
Vervolgens gaf voorzitter Henk Sierat in zijn welkomstwoord een korte terugblik op de overwegend positieve gebeurtenissen in de afgelopen verenigingsjaren.
Na zijn traditie om vóóraf alle bij UNI betrokken muzikanten, bestuur en vrijwilligers en OHC-medewerkers te bedanken gaf hij de presentatie, van de muziekstukken met toelichting op de bijbehorende videobeelden, in handen van ladyspeaker Debby Minnee.

Het concert werd geopend door het onlangs opgerichte orkest voor mensen met een beperking. Met deze vroege presentatie van dit, voor Katwijk unieke, orkest wil UNI deze mensen zoveel mogelijk betrekken in het leren van en zelf maken van muziek.
Natuurlijk moet dit orkest langzaam verder groeien in aantal muzikanten (vanaf 12 jaar) en zal het, om zich muzikaal verder te ontwikkelen, nog geruime tijd nodig hebben.
Met luchtige Nederlandse melodieën betrok dit orkest het publiek bij hun muziek, dat met groot enthousiasme meeklapte, meezong en meebewoog.
UNI mag zich met dit orkest nu met recht “inclusief” noemen. Door het bruisende optreden belooft dit orkest met dit verrassende eerste optreden onder leiding van Alida van Duyvenvoorde veel voor toekomstig succes.

Na het changement voerde het Leerlingen Orkest een aantal arrangementen uit van Jan de Haan en zette het met Sofia, van arrangeur Ivo Kouwenhoven, op hilarische wijze de zaal op stelten. Vervolgens trad het Klein Harmonie Orkest op met Shallow, How to train your dragon, The Last Jedi en tot slot Movie Milestones. De muziek werd treffend uitgevoerd, vergezeld van pakkende beelden. Beide orkesten traden noodgedwongen op onder leiding van interim-dirigent Henk Sierat.

Na de pauze trakteerde het Groot Harmonie Orkest onder leiding van Dominic Sierat het publiek op een schitterend programma met filmmuziek en natuurlijk de bijbehorende beelden, die alle werden geproduceerd met editing van Janneke Kuijt.
De lat van het muzikale niveau lag hoog door stukken uit de hoogste concoursafdelingen. De ‘filmmuziek’ werd uiteraard geïntroduceerd met de alom bekende openingstune van de Paramount-films: ‘The 2Oe Century Fox Fanfare’ en gevolgd door de fascinerende muziek en beelden uit de gelijknamige films werden achtereenvolgens uitgevoerd:
Spirit: Stallion of the Cimarron, Star Trek through the Generations, Kong Fu Panda, Superman March en Music from The Incredibles.

Na een dankwoord van de voorzitter en de gebruikelijke bloemen voor de muzikale leiders en de Ladyspeaker, werd de toegift ingezet en kwamen de leerlingen de zaal binnen gemarcheerd op de muziek van de Raiders March (filmmuziek uit de Indiana Jones-serie) en speelden zij met het orkest het laatste stuk van deze mars ook nog mee.
Het publiek ging staan en liet met een daverend applaus horen hoe zij hadden genoten van dit grootse en bijzondere UNI-concert. Na afloop waren vele lovende reacties te horen.

UNI is op 1e kerstdag in de Ichtuskerk opnieuw te beluisteren, maar dan in haar specialiteit met religieuze (kerst)muziek.

Tekst en foto: Aanlevering UNI

Gepubliceerd: 17 NOV 2022 - 19:40