Verrassende Ontmoetingen opent met Shaffy & Brass

Verrassende Ontmoetingen opent met Shaffy & Brass

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de opening van de Brabantse concertserie Verrassende Ontmoetingen op zondag 9 oktober in de Concertzaal van de Schouwburg Tilburg.

Het openingsconcert in de serie Verrassende Ontmoetingen start met de voorstelling Shaffy & Brass door harmonie L’Union uit Heythuysen en de Belgische chansonnière Micheline van Hautum. Na het succesvolle project Brel & Brass in 2017 staan in het nieuwe project Shaffy & Brass bekende liedjes van chansonnier Ramses Shaffy centraal. Wie kent ze niet, de evergreens zoals Sammy, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder, Laat me en Pastorale dat hij samen zong met Liesbeth List. Liedjes die in de jaren ’70 door iedereen werden meegezongen zijn speciaal voor dit project in een nieuw, jazzy jasje gestoken.

Interpretaties
De chansonnière Micheline van Hautum begon haar muzikale loopbaan in pop- en rockgroepjes en heeft vanuit die basis haar grenzen verlegd. Na een omweg als muziekprogrammeur in Studio Brussel is ze op zoek gegaan naar haar eigen stijl en vond die in de interpretaties van jazz, Engelse crooners en Franse chansons. Ze verhuisde naar New York. Haar grote succes kwam met de interpretaties van de chansons van Jacques Brel. In haar nieuwe show gaat Micheline met harmonie L’Union terug in de tijd en brengt ze nostalgische chansons van Ramses Shaffy op haar eigen manier. Net als in Brell & Brass is bastrombonist Jos Jansen ook tijdens de concertreeks Shaffy & Brass weer speciale gast. Hij is een veelgevraagd solist binnen de hafabra-wereld.

Uitdagingen
Harmonie L’Union uit Heythuysen staat onder leiding van dirigent Erik Somers en is 135 jaar geleden opgericht in het Limburgse dorp Heythuysen. Harmonie L’Union is een groot orkest dat uitkomst in de eerste divisie. Het orkest heeft steeds nieuwe uitdagingen en speelt elk jaar een aantrekkelijk programma om het beste uit de muzikanten te halen. Erik Somers studeerde hoorn aan de conservatoria van Tilburg en Maastricht. Tijdens zijn examen dirigeerde hij harmonie St. Michaël van Thorn, waar hij tweede dirigent is. In 1998,1999 en 2001 was Erik dirigent van Zomerorkest Nederland. Als hoornist speelde hij in het Nationaal Jeugd Orkest. Als remplaçant speelde hij in verschillende Nederlandse symfonieorkesten. Daarnaast is Somers actief als arrangeur van composities voor blaasorkesten en ensembles die worden uitgegeven bij Baton Music in Eindhoven. Hij arrangeerde onder meer de Queen Symphony waarin Tolga Kashif kenmerkende melodieën, lijnen en akkoorden uit nummers van de Engelse popgroep Queen verwerkte in een nieuwe zesdelige symfonie. Het arrangement voor harmonieorkest is inmiddels wereldwijd verkrijgbaar en wordt het door vele orkesten over de hele wereld uitgevoerd.

Kleurrijke Mama’s
Het concert wordt geopend door de Kleurrijke Mama’s uit Tilburg onder leiding van Louise Donker met medewerking van accordeoniste Berndine Wolff. De Kleurrijke Mama’s is een multicultureel vrouwenkoor dat is ontstaan op initiatief van Astrid Seriese. Zij is in Den Haag begonnen met het oprichten van een koor en ook in Tilburg zijn de Kleurrijke Mama’s inmiddels een begrip. Het koor zingt Nederlandse, Engelse en Antiliaanse liederen en werkt regelmatig samen met andere orkesten.

Kerngegevens
Openingsconcert Verrassende Ontmoetingen met harmonie L’Union Heythuysen, chansonnière Micheline van Hautum bastrombonist Jos Jansen en vrouwenkoor Kleurrijke Mama’s | zondag 9 oktober, 14.30 uur | Concertzaal Schouwburg Tilburg | Kaarten: ticketservice@schouwburgconcertzaaltilburg.nl 

Op de foto: Harmonie L’Union uit Heythuysen verzorgt op zondag 9 oktober het openingsconcert van de serie Verrassende Ontmoetingen.

Foto: Aanlevering Verrassende Ontmoetingen

Gepubliceerd: 20 SEP 2022 - 16:51
Laatste update: 20 SEP 2022 - 17:04