Verzilver de Muziekvereniging: hoe houd je ouderen betrokken?

Verzilver de Muziekvereniging: hoe houd je ouderen betrokken?

Mariëtte van Raalte, studente aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, gaat voor de KNMO een onderzoek doen naar de actieve muziekbeoefening bij ouderen. In een column in KNMO Klankwijzer deelt ze haar ervaringen.

We worden steeds ouder en we blijven langer gezond. Amateurorkesten verwachten daarom een enorme toename in het aantal 60-, 70- en zelfs 80-plussers dat iedere week trouw op de repetitie verschijnt.

De esbassisten in het orkest waar ik bij speel zijn hier een prachtig voorbeeld van. Het duo is samen goed voor maar liefst 143 jaar lidmaatschap en tot de coronacrisis zich aandiende bliezen zij nog vol overtuiging hun partijen mee. En dan niet alleen tijdens de marsen en koralen: ook voor de modernere stukken of een solo draaien ze hun hand niet om. Oké, soms moet je nog een keer herhalen wat de dirigent heeft gezegd, maar ik kan er alleen maar van dromen om op hun leeftijd nog bij de muziekvereniging te spelen. De kans dat dat gaat lukken neemt alleen maar toe. Welkom in de nieuwe realiteit!

Muziek maken is dus een passie voor het leven. Toch komt ooit de dag dat het muziek maken niet meer zo gaat als eerst. Misschien omdat je zicht of je gehoor vermindert of omdat je minder energie hebt dan vroeger. Je raakt gefrustreerd, want je hoort zelf dat je niet meer op hetzelfde muzikale niveau zit als vroeger. Je gaat nadenken over de toekomst. Word ik nu ‘lastig’? Kan ik nog wel mee op concours? Blijf je tot het echt niet meer gaat, of kies je zelf het moment waarop je stopt? Ik kan me vooral bij dat laatste eigenlijk nog maar weinig voorstellen.

Gelukkig komt ouderdom niet alleen maar met gebreken. De oudste leden zijn doorgaans erg trouw en ze zijn een bron van ervaring. De muziekvereniging is een plek waar ze sociale contacten kunnen onderhouden en zich gelukkig kunnen voelen, zelfs als het muziek maken niet meer lukt. Maar hoe houd je als muziekvereniging dan de oudste leden zo lang mogelijk betrokken?

Ik ga tijdens mijn afstudeerjaar samen met (toekomstige) oudere muzikanten en muziekverenigingen op onderzoek uit. Want hoe we oudere leden én de vereniging gezond en vitaal kunnen houden, weten we nog niet precies. Wil je op de hoogte blijven of meedenken? Kijk mee op Facebook via ‘Verzilver de Muziekvereniging’.

Mariëtte van Raalte

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

 

Gepubliceerd: 09 DEC 2020 - 13:52