Vijf nieuwe werken op jubileumeditie van NBK

Vijf nieuwe werken op jubileumeditie van NBK

De organisatie van de Nederlands Brassband Kampioenschappen (NBK), op vrijdag 6 november en zaterdag 7 november in TivoliVredenburg in Utrecht, pakt voor de 40e editie uit met vijf nieuwe composities als verplicht werken. 

“Dit jaar, onze jubileumeditie, hebben we gekozen voor compositieopdrachten aan maar liefst 4 Nederlandse componisten. Voor de Kampioensdivisie hebben we samen met 4 andere Europese landen in een gemeenschappelijke opdracht het nieuwe werk van Edward Gregson The World Rejoicing op de lessenaar staan. De verplichte werken zijn in nauwe samenwerking met de muziekcommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC) tot stand gekomen. Wij zijn er dan ook enorm trots op dat we met dit toch wel unieke gegeven van 5 compositieopdrachten in één jaargang de Nederlandse brassbands in alle divisies een mooie en uitdagende vernieuwing in het repertoire kunnen aanbieden. Alhoewel het momenteel bijzonder onzekere tijden zijn, gaan we in principe optimistisch door met de voorbereidingen”, aldus voorzitter Pieter van Diepen.

“Alle componisten zijn bekenden uit de (Nederlandse) brassbandwereld. Gezien het eindresultaat mogen wij met recht trots zijn op de kwaliteiten van onze Nederlandse componisten. Een aantal van hen heeft zijn sporen reeds verdiend maar wij geven ook graag jonge componisten de kans om hun nieuwste werk, vooralsnog exclusief, tijdens ons landelijk toonaangevend evenement te presenteren. En natuurlijk hopen wij van harte dat onze bands na deze moeilijke en verdrietige tijd snel na het lente-/zomerreces weer samen kunnen repeteren, samen muziek mogen maken en dan de strijd voor de titel ‘kampioen van Nederland’ tijdens deze jaarlijkse hoogmis in Utrecht in goede gezondheid weer aan kunnen gaan.”

De geselecteerde werken zijn:
Kampioensdivisie: The World Rejoicing (Symphonic Variations on a Lutheran Chorale) - Edward Gregson.
1e divisie: From San Marco Quarter - Joop van Dijk.
2e divisie: Signature: fantasy in two movements – Hendrik de Boer.
3e divisie: The Final Frontier – Geert Jan Kroon.
4e divisie: Green – Tjeerd Nijhof.

Foto: Edward Gregson kreeg van vijf Europese landen een gemeenschappelijke opdracht voor het verplichtwerk in de Kampioensdivisie.

Tekst: Aanlevering NBK - Foto: Website Edward Gregson

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 22 APR 2020 - 10:36
Laatste update: 22 APR 2020 - 10:47