Vikingen terug naar de Karolingenburg

Vikingen terug naar de Karolingenburg

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het muziekspektakel De Slag om Subburgh waarmee de honderdjarige muziekvereniging Vlijt & Volharding uit Oost-Souburg komend weekeinde de klok dik een millennium terugzet.

“De Slag om Subburgh is een voorstelling van circa 1,5 uur waarin orkest, verteller en zandtekenaar het verhaal vertellen over hoe het toenmalige dorpje Subburg in het jaar 880 werd overvallen door plunderende Vikingen”, vertelt Willemijn Ruissen, trompettiste bij V&V en schrijfster van de verhaallijn. “De compositie vormt één geheel, maar bestaat uit circa 15 subdelen/scenes, waarbij de verteller soms over de muziek heen spreekt en soms ook alleen aan het woord is.” De muziek is van de hand van dirigent Albert-John Vervorst. Verteller Frans Limburg nam de vertaling tot script voor een groot deel voor zijn rekening. De van oorsprong Souburgse Gerrie Hondius ondersteunt het muzikale verhaal met passende zandtekeningen. Vlijt & Volharding voert de voorstelling drie keer op: vrijdag 8 en zaterdag 9 juli om 20.00 uur. Zondag is er om 13.00 uur een familievoorstelling.

Fictie
Over hoe die plunderingen in Souburg in zijn werk gingen is maar weinig bekend. Over het jaar 880 is niet zoveel informatie te vinden. Het is dus grotendeels een fictieverhaal. Wel authentiek is de locatie waar het muzikale spektakel wordt opgevoerd: de ringwalburg van Oost-Souburg. Om de bevolking te beschermen tegen de roofzucht van de Vikingen werden aan het eind van de negende eeuw op verschillende plaatsen in Zeeland ringwalburgen aangelegd. Cirkelvormige verhogingen waarlangs een gracht werd gegraven waardoor er een wal van drie meter hoog ontstond. Aanvankelijk dienden deze burgen ter verdediging. Bij stormvloeden bood de omwalling tevens bescherming tegen het zeewater. Nadat de Scandinavische zeevaarders hun plundertochten door Europa staakten, werden de ringwalburgen als verdedigingswerk opgeheven. Op de binnenterreinen werden huizen gebouwd. Bij sommige ringwalburgen werd de omwalling afgegraven.

Monument
De ringwalburg van Oost-Souburg, een beschermd archeologisch monument, werd in de jaren ’90 gedeeltelijk gereconstrueerd. Toen al werd de Karolingische Burg (Karolingenburg in de volksmond) gezien als een ideale evenementenlocatie. Maar dat er ooit weer eens Vikingen zouden opduiken, zal niemand ooit hebben kunnen voorzien. Toch gaat dat gebeuren. Om de Karolingenburg weer helemaal terug in de tijd te brengen, krijgt Oost-Souburg komend weekeinde weer bezoek van de Noormannen. Dit keer zonder vijandelijke bedoelingen. De Vikinggroep Scaldingi van het Viking Genootschap uit Turnhout (België) omlijst het driedaags festival dat muziekvereniging Vlijt & Volharding bij gelegenheid van haar 100-jarig bestaan op touw zet. De groep vormt een gemeenschap die in authentieke Vikingtenten drie dagen lang het leven van toen simuleert. Tijdens hun verblijf oefenen ze verschillende ambachten uit, zoals spinnen, smeden, lepels en kommen snijden, been bewerken, netten breien en touw slaan. Bezoekers van alle leeftijden kunnen zelf deelnemen aan de ambachten en authentieke Vikingspellen. Ook bereiden de Vikingen Vikingsoep met oorspronkelijke ingrediënten en bakken ze Vikingbrood.

Overige activiteiten
Op zaterdag 9 juli is er van 10.00 tot 17.00 uur een afwisselend programma samengesteld van muziek en dans op het podium op de Burg. Met bijdragen van onder andere dans- en folkloregroep Medioburgum-Walacra, amusementsorkest Humoreske, de jeugd van Vlijt & Volharding en Ensemble Quatorze. Bovendien is het op zaterdag 9 juli Zomermarkt in Oost-Souburg. De ideale gelegenheid om na een rondje markt neer te strijken op de Karolingenburg om met een hapje en een drankje te genieten van alle activiteiten!

De Slag om Subburgh | Muziekvereniging Vlijt & Volharding Oost-Souburg, verteller Frans Limburg en zandtekenares Gerrie Hondius | vrijdag 8 juli - 20.00 uur | zaterdag 9 juli - 20.00 uur | zondag 10 juli - 13.00 uur | Tickets: www.vlijt100jaar.com/jubileumspektakel 

Tekst: Redactie Klankwijzer | Foto: Eric Jacobs

Gepubliceerd: 05 JUL 2022 - 12:54