Vincent van Gogh was lid nr. 64 bij De Vooruitgang in Nuenen

Vincent van Gogh was lid nr. 64 bij De Vooruitgang in Nuenen

Een opmerkelijke vondst in Nuenen. Vincent van Gogh blijkt medeoprichter van harmonie De Vooruitgang in Nuenen, de huidige Brassband Nuenen. Archivaris Arie van Kuijk ontdekte dit historisch feit in het archief van de vereniging.

Naar aanleiding van het jubileumjaar van Nuenen Gerwen en Nederwetten 200, organiseert Brass Band Nuenen in het najaar van 2022 een voorstelling, die een meeslepende muzikale vertelling zal worden over de dramatische liefdesaffaire tussen Vincent van Gogh en zijn buurvrouw Margot Begemann.

Brass Band Nuenen is de huidige naam van  de vereniging die in 1884 is opgericht als Harmonie De Vooruitgang in Nuenen. Dat Vincent van Gogh in zijn Nuenense jaren vermoedelijk de muziek van Harmonie De Vooruitgang gehoord heeft, was altijd al aannemelijk. Naar nu blijkt is de verbondenheid tussen Vincent van Gogh en de vereniging echter veel groter.

Als gevolg van research voor dit evenement stuitte de archivaris van de brassband Arie van Kuijk namelijk op een overzicht van de Honoraire Leden van Harmonie De Vooruitgang. Op deze lijst, die stamt uit omstreeks 1885, staat de naam V. van Gogh vermeld.

Uit onderzoek van Ton de Brouwer, van Goghkenner en auteur van meerdere boeken over van Gogh, blijkt dat dit daadwerkelijk Vincent van Gogh moet zijn geweest. Het blijkt dat Vincent van Gogh betrokken was bij de oprichting van De Harmonie De Vooruitgang. Hij was honorair lid en droeg financieel hieraan bij. Vincent was hiermee statutair lid van de vereniging met bepaalde voorrechten en plichten aan de harmonie.

Deze ontdekking is in historisch opzicht van grote betekenis en maakt dat het beeld dat van Gogh in zijn Nuenense jaren een buitenstaander was, niet klopt. Een Honorair lid was in die tijd iemand, die redelijk welgesteld was en van onbesproken gedrag. Twee ballotages van zowel het bestuur als van de werkende leden, moest van Gogh goed doorlopen, voordat hij Honorair Lid mocht worden. Van Gogh bevond zich zelfs met dit honorair lidmaatschap in de bovenlaag van de Nuenense samenleving met naast hem, fabrikanten, ondernemers, burgemeester, wethouders, raadslieden en renteniers.

In het najaar van 2022 brengt Brass Band Nuenen de muzikale voorstelling Margot. Dit optreden wordt dus uitgevoerd door de muziekvereniging waarvan Vincent van Gogh één van de oprichters was. Deze onthulling, en nog meer niet eerder ontdekte feiten, zullen daarbij zorgen voor een optreden dat u niet mag missen. Meer informatie over dit optreden volgt later.

Tekst en afbeelding: Aanlevering Brassband Nuenen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Mail naar info@brassbandnuenen.nl 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 03 JUL 2021 - 08:54
Laatste update: 06 JUL 2021 - 11:23