VLAMO richt compositiewedstrijd op fanfare

VLAMO richt compositiewedstrijd op fanfare

De Vlaamse muziekorganisatie VLAMO richt voor de Compositiewedstrijd 2021 de focus op de fanfare. Componisten kunnen meedoen door voor 31 augustus 2021 een nieuw werk voor de lagere divisies aan te bieden.

De VLAMO Compositiewedstrijd 2021 ziet er een beetje anders uit dan de voorbije jaren. Vanaf nu gaat de muziekorganisatie niet meer op zoek naar nieuw werk voor harmonie en fanfare tegelijk. Deze disciplines zullen elkaar jaarlijks afwisselen. Zo wil de bond componisten nog meer stimuleren en inspireren om een muziekstuk te creëren op maat van de beoogde orkestvorm en het bijbehorend instrumentarium. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Dit jaar gaat de VLAMO exclusief op zoek naar nieuwe composities voor fanfare.

Sinds 2020 maakt de fanfarecultuur deel uit van de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Tijdens de gesprekken in de aanloop naar de erfgoedaanvraag onderstreepten de fanfaresector het belang van nieuw, kwalitatief repertoire voor alle niveaus, met voldoende aandacht voor de lagere afdelingen. Bestaande muziekstukken zijn vaak bewerkingen van harmonie- of brassbandrepertoire, die niet altijd rekening houden met de typische instrumentatie van het fanfareorkest. 

De VLAMO wil zich actief blijven inzetten voor nieuw en kwalitatief fanfarerepertoire. Naast de tweejaarlijkse compositieopdracht voor het VLAMO Open Fanfarekampioenschap (hogere afdelingen) gaat de muziekorganisatie met deze aangepaste compositiewedstrijd vanaf nu ook tweejaarlijks exclusief op zoek naar fanfaremuziek voor de lagere afdelingen.

De wedstrijd richt zich op composities voor het niveau van de tweede en derde divisie. De inzending sluit op 31 augustus 2021. Voor de winnende compositie is in iedere afdeling een bedrag van 2500 euro beschikbaar. Klik HIER voor alle verdere informatie, reglement, formulieren en instrumentatie. 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 11 JAN 2021 - 16:10
Laatste update: 11 JAN 2021 - 16:14