Vlog Composer’s Insight moet nieuwe componisten inspireren

Vlog Composer’s Insight moet nieuwe componisten inspireren

KNMO, Musidesk en het Repertoire Informatie Centrum (RIC) starten in samenwerking met componist Geert Jan Kroon een vlog waarin ervaren componisten uitleggen hoe ze in hun werk omgaan met de specifieke aspecten van het componeren voor blaasmuziekbezettingen. De serie heet Composer’s Insight en is bedoeld als informatiebron om jonge componisten, componisten uit andere sectoren of buitenlandse componisten te stimuleren voor blaasorkesten te gaan schrijven.

Tekst en foto: Redactie Klankwijzer

“We zien nu vaak werken van dezelfde componisten voorbijkomen”, licht Johan Jansen, voorzitter van de KNMO-doelgroep Blaasmuziek toe. “We merken dat jonge componisten of componisten uit het buitenland best wel zouden willen schrijven voor bijvoorbeeld de fanfare, maar niet alle kennis in huis hebben hoe ze dat kunnen aanpakken. Om al dat soort vragen te beantwoorden, gaan we filmpjes maken met korte interviews waarin gerenommeerde componisten uitleggen hoe ze met die problematieken omgaan.”

Componist Gert Jan Kroon gaat de interviews afnemen. Voor de eerste pilot van negen afleveringen zijn de componisten Jan de Haan, Jan Van der Roost en Kevin Houben benaderd. Zij geven elk antwoord op drie vragen, zoals hoe schrijf je voor vijfde divisieorkesten, waar let je op bij een fanfareorkest, hoe schrijf je een groot werk voor een brassband uit de eerste divisie, etc.? De startdatum van de serie wordt later bekend gemaakt.

Op de foto: vlnr. Gert Jan Kroon, Johan Jansen (KNMO), Joop Boerstoel (RIC) en Wout Ligterink (Musidesk) bij de presentatie van Composer’s Insight.

Gepubliceerd: 01 DEC 2023 - 20:13