Volle bak op DOBC in Groningen

Volle bak op DOBC in Groningen

Groningen is deze week helemaal in de ban van de blaasmuziek. De tweede editie van Groningen Brass Experience (GBE) legt het accent op de verbinding tussen professionals en amateurs met crossovers van blaasmuziek tot klassieke muziek. Een van de programmaonderdelen is de zesde aflevering van de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC) georganiseerd. Zaterdag 10 juni strijden twintig brassbands in de Oosterpoort in Groningen om de prijzen.

De belangstelling voor het evenement is de laatste jaren enorm toegenomen. In 2022 werd de DOBC voor het eerst in de Oosterpoort georganiseerd. Dat was een groot succes: voor de editie van 2023 heeft een recordaantal van 25 bands zich aangemeld. Met een strakke planning heeft de organisatie het maximum aantal van twintig bands in het programma kunnen opnemen. Het unieke concept van de DOBC heeft een grote aantrekkingskracht op bands uit binnen- en buitenland. De deelnemers komen uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.

Wedstrijdwerk
Bij de DOBC mogen bands hun eigen 30 minuten durende programma samenstellen. Het programma moet bestaan uit één wedstrijdwerk naar keuze, op het niveau van de divisie waarin de brassband uitkomt. De resterende tijd wordt er een aanvullend programma gespeeld. De organisatie moedigt deelnemers aan om nieuw repertoire te spelen. Resultaat van die oproep is dat er een aantal interessante werken te beluisteren is. Zo komen in de kampioensdivisie onder andere A Brussels Requiem (Bert Appermont), Audivi Media Nocte (Oliver Waespi), Dear Cassandra (Ludovic Neurohr), Explorers on the Moon (Paul Raphael) en REM-Scapes (Thomas Doss) voorbij. In elke afdeling wordt een prijs toegekend voor het beste totaalprogramma, meest vernieuwende programma en beste solist. De jurering geschiedt geblindeerd. De wedstrijd opent om 9.00 uur met de eerste deelnemers in de tweede divisie. Vanaf 13.40 uur betreden de kandidaten in de eerste divisie het podium. De Championshipdivisie komt vanaf 18.40 uur aan de start.

De deelnemers aan DOBC 2023
Kampioensdivisie:
Provinciale Brassband Groningen, Bedum – Richard Visser
La Concordia Vétroz (CH) – Bertrand Moren
Brass Band Schoonhoven A – Erik Janssen
De Bazuin Oenkerk A – Jaap Musschenga
Brassband De Wâldsang, Buitenpost – Rieks van der Velde
Brassband Willebroek (B) – Frans Violet

Eerste divisie:
Cologne Concert Brass, Köln (D) – Heinrich Schmidt
Chr. Brassband Pro Rege, Heerenveen – Anne van den Berg
Mercator Brassband, Kruibeke (B) – Lode Violet
Brass Band Kirchenmusik Flühli (CH) – Armin Renggli
Gloria Deï, Gerkesklooster – Gerk Huisma
Brassband Kunst naar Kracht, De Goorn – Pieter Koster
YBB NRW, North Rhine Westphalia (D) – Martin Schädlich

Tweede divisie:
Gereformeerde Brassband Groningen – Jan Werkman
Brass Band Düren, Düren (D) – Martin Schädlich
Martini Brassband Groningen – Rieks van der Velde
Brassband David, Zwolle – Wilbert Zwier
Brassband Panta Rhei, Gent (B) – Tim De Maeseneer
Brass Band Schoonhoven B – Joop Nijholt
De Bazuin Oenkerk (B) – Jaap Musschenga

De DOBC is een programmaonderdeel van de tweede editie van Groningen Brass Experience (GBE). Een vijfdaags muziekfestijn dat zich richt op meerdere muziekgenres met het accent op de verbinding tussen professionals en amateurs met crossovers van blaasmuziek tot klassieke muziek.
Het programma in vogelvlucht:
Woensdag 7 juni: Kick off door Hungarian Brass met presentatie van het werk Skyline of Groningen van Ivo Kouwenhoven op diverse locaties: 12.30 uur Gasuniegebouw – Galerij; 14.00 uur: Martinitoren – Kosterij; 15.00 uur: Forum – dakterras; 16.00 uur: Hotel Prinsenhof – bordes.
Donderdag 8 juni (aanvang 20.00 uur) treedt het Noord Nederlands Orkest (NNO) op samen met een groot jeugdorkest bestaande uit meer dan 150 muzikanten van muziekverenigingen uit Groningen en Drenthe. Solisten zijn trompettist Christoph Moschberger en tubaïst Matthijs Leffers.
Vrijdag 9 juni (aanvang 20.15 uur) staat de succesvolle show Home gepland met in de hoofdrollen Christoph Moschberger en het Oostenrijkse koperensemble Da Blechhauf’n.
Zaterdag 10 juni start om 9.00 uur de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC).
Zondag 11 juni staan de Ommeland Concerten in het teken van verbinding tussen muziekverenigingen in de regio en artiesten die betrokken zijn bij de GBE. Er zijn concerten in Winschoten, Maarhuizen, Uithuizermeeden, De Wijk en Grijpskerk.
Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni treedt de Spaanse groep Artistas del Gremio op meerdere plekken in de stad op in de open lucht.

Kijk voor meer informatie op: https://www.groningenbrass.com/ 

Op de foto Brassband De Wâldsang uit Buitenpost komt uit in de kampioensdivisie.

Foto: EJ Bouma

Gepubliceerd: 07 JUN 2023 - 11:42
Laatste update: 07 JUN 2023 - 18:12