Vooral fanfaremuziek uit gouden decennia is top 

Vooral fanfaremuziek uit gouden decennia is top 

Muziek voor fanfares is schaars. Door het beperkte afzetgebied is componeren en uitgeven van werken voor fanfares minder lucratief. Maar een deel van het materiaal dat op de plank ligt, steekt wel boven het maaiveld uit. Tot die conclusie komt Olav Dorst in zijn afstudeerscriptie in het kader van de opleiding Hafabra-directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Blijkens het onderzoek van Olav Dorst is bij ruim 43 procent van de 128 onderzochte werken sprake van een artistieke meerwaarde. Die score ligt beduidend hoger dan bij vergelijkbare Amerikaanse onderzoeken waarbij de kwaliteit van blaasmuziekwerken voor verschillende bezettingen onder de loep genomen werd. Vanuit verschillende invalshoeken is bekeken welke composities van artistieke meerwaarde zijn. Daar is een top 10 uitgerold. Opmerkelijk is dat alle werken in de top 10 al tenminste vijftien jaar oud zijn en slechts één van die topnoteringen voor 1980 is geschreven.

Het onderzoek van Olav Dorst is een van de vele onderwerpen in KNMO Klankwijzer Magazine nr. 3 van 2021. De fysieke uitgave van Klankwijzer valt deze week bij alle KNMO-verenigingen in de brievenbus. Het blad bevat weer tal van interessante artikelen voor muzikanten, dirigenten en bestuurders.

Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 17,44 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl.

Op de foto: Rob Goorhuis staat met Poème symphonique in de top 10. 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 16 SEP 2021 - 08:38
Laatste update: 19 SEP 2021 - 12:16