'Voorkom lokale bezuinigingen op culturele voorzieningen!'

'Voorkom lokale bezuinigingen op culturele voorzieningen!'

“Voorkom lokale bezuinigingen op culturele voorzieningen!” Die oproep doet het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) in de nieuwe uitgave van het (gedrukte) magazine Klankwijzer. “LKCA denkt dat het hoog tijd is voor een wettelijke verplichting voor gemeenten op het behoud van een lokale culturele infrastructuur!”, zegt Jan van den Eijnden, specialist cultuureducatie.

Klankwijzer Magazine nr. 3 is deze week verschenen. De fysieke uitgave van Klankwijzer bevat weer tal van interessante artikelen voor muzikanten, dirigenten en bestuurders. In een interview pleit Arjan Tien, dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, voor het aanhalen van de banden tussen de militaire beroepsorkesten en de amateurwereld. “Het is vreselijk jammer dat door veelal onnodige bezuinigingen zoveel traditie en cultuur is weggevallen”, zegt hij.

Het streven naar een inclusieve samenleving krijgt ook in de amateurmuzieksector steeds meer gestalte. Harmonieorkest Vleuten (HOV) is een van de muziekverenigingen met een G-afdeling. In de nieuwe uitgave van Klankwijzer Magazine geeft bestuurslid Brigitte van Oosterhout tips hoe ook andere verenigingen kunnen werken aan inclusie.

Blaasmuziek is meer dan alleen harmonieën, fanfares, brassbands en marchingbands. Binnen het DNA van de blaasmuziek dienen zich nieuwe stromingen aan. Jonge brassbands die met hun dynamische en energieke shows aanstekelijk werken op een jong publiek. Veel van deze nieuwe brassbands zijn ontstaan vanuit de kiem van de amateurmuziek. Zoals de Amsterdamse groep Gallowstreet. Lijkt het je gaaf om met een stel muzikanten uit je eigen vereniging een brassband op te starten? “Gewoon beginnen”, zegt trombonist Jeroen Verberne. “Mijn tip is om te beginnen met het naspelen van een nummer dat al bestaat. Dat hebben wij met Gallowstreet ook veel gedaan in het begin”, vertelt trombonist Jeroen Verberne in Klankwijzer Magazine.

Klarinettist, dirigent en arrangeur Roger Niese presenteerde vorig jaar tijdens de KNMO Jeugdinspiratiedag zijn eigen doceerstijl. In de nieuwe uitgave van Klankwijzer Magazine vertelt hij erover.

Instrumentenbouw is nog een echt ambachtelijk vak. Opleidingen zijn er niet of nauwelijks. Je moet het vooral leren in de praktijk van de meesters in het vak. Miel Adams heeft bij Adams Musical Instruments inmiddels 32 werknemers opgeleid tot instrumentenbouwer.

Je bent nooit te oud om je passie na te jagen. Dat bewijst het verhaal van Jo Savelkoul. Hij werkte dertig jaar in diverse functies in de Informatietechnologie. Op zijn 58e maakte hij een carrièreswitch naar de muziekwereld. Afgelopen voorjaar rondde hij aan het Conservatorium Maastricht op 62-jarige leeftijd de dagstudie Hafabra-directie af.

Over doorzetten gesproken: Ingrid Welling speelde met veel plezier bij Sint Jan uit Kilder toen ze door een zeldzame ziekte volledig blind werd. Sint Jan zette alles in het werk om Ingrid bij de vereniging te houden. Inmiddels speelt ze weer haar partijtje mee bij de slagwerkgroep. “Ik hoor aan de ademhaling van de dirigent dat z’n armen omhoog gaan voor de inzet.”

In de nieuwe rubriek Jong Talent vertelt klarinettiste Jooske van Andel over haar muzikale ambities en in de rubriek De Dirigent laat dirigent Vincent Verhage zijn licht schijnen over de hedendaagse blaasmuziek. In de serie De Muzikant een portret van de christelijke muziekvereniging Excelsior uit Oosterend (Texel).

Deze en nog veel meer onderwerpen vind je in KNMO Klankwijzer Magazine 2020-3 dat deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat valt. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris.

Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 17,44 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

 

Gepubliceerd: 15 SEP 2020 - 11:01
Laatste update: 19 SEP 2020 - 09:24