Voorzitter Sudler Shield Award: ''DVS is wereldwijd toonbeeld van excellentie'' 

Voorzitter Sudler Shield Award: ''DVS is wereldwijd toonbeeld van excellentie'' 

“De christelijke muziekvereniging Door Vriendschap Sterk uit Katwijk is wereldwijd een toonbeeld van excellentie op het gebied van muzikale uitvoering, choreografie en showontwerp op het onderdeel mars.” Dat zegt W. Dale Warren, Professor of Music aan de University van Arkansas en voorzitter van de Sudler Shield Foundation uit Amerika.

DVS ontving vorige week tijdens de Midwest Band & Orchestra Conference in Chicago de Sudler Shield Award. De Katwijkse muziekvereniging dankt de uitverkiezing aan haar optreden tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, waar zowel de senioren als de junioren beslag legden op de wereldtitel op het onderdeel mars.

De Sudler Shield Award is een initiatief van het ondernemersechtpaar Louis en Virginia Sudler, dat kunst en cultuur een warm hart toedroeg. De diverse fondsen en beurzen die het paar in het leven riep, worden beheerd door The John Philip Sousa Foundation, vernoemd naar de oud-dirigent van onder meer de Amerikaanse marineband The President’s Own. De JPS Foundation is een stichting zonder winstoogmerk, die zich inzet voor de bevordering van internationaal mars- en showwereld.

Warren legt uit dat het toekennen van de onderscheiding tevens is bedoeld als erkenning en eerbetoon aan marchingbands van internationale klasse. Nominaties voor de onderscheiding kunnen door iedereen worden aangedragen. Toch is de Sudler Shield Award geen publieksprijs. De onderscheiding wordt op basis van onder meer video-opnames toegekend door een internationale jury, bestaande uit 25 docenten, juryleden en dirigenten uit Amerika, Japan, Maleisië en Canada. “De toekenning van de award is bedoeld om internationale standaarden voor de uitvoering van marsmuziek vast te stellen en te ondersteunen”, legt Warren uit.

De Sudler-onderscheiding bestaat uit een zilveren schild gemonteerd op een houten plaat die bestemd is voor de vereniging. Dirigent Rob Balfoort ontvangt een miniatuurplaat en een erediploma. Verder ontvangen alle bandleden een erecertificaat.

Tekst: Redactie KNMO Klankwijzer - Foto: WMC

Gepubliceerd: 26 DEC 2022 - 14:00
Laatste update: 28 DEC 2022 - 17:03