Voorzitter van Juliana Almen koninklijk onderscheiden

Voorzitter van Juliana Almen koninklijk onderscheiden

Dinie Rouwenhorst-van de Put mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Op donderdagavond 25 maart werd de voorzitter van Muziekvereniging Juliana Almen, tijdens een digitale bijeenkomst, verrast door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve.

De burgemeester sprak lovende woorden over de inzet van Dinie voor muziek in het algemeen en Muziekvereniging Juliana in het bijzonder. Hij noemde haar ‘een gedreven leider met oog voor detail, in het bezit van tomeloze energie en een geniaal geheugen’. Eerder op de avond kreeg zij al, door haar man Bertus, de onderscheiding opgespeld van de Vereniging Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) vanwege haar vijftigjarig lidmaatschap. Dinie begon in april 1965 te spelen op euphonium en is daar nooit meer mee opgehouden.

Naast het spelen is zij meerdere malen voorzitter geweest van de vereniging, een functie die ze binnenkort neerlegt. Bij alle evenementen en acties die met de vereniging te maken hebben was zij actief. Ook zorgde zij voor verbinding met andere verenigingen wat in 2007 leidde tot een samenwerkingsverband van zeven muziekverenigingen binnen de gemeente Lochem, Stichting MuziekGoLF.

Dinie heeft haar enthousiasme voor muziek op velen weten over te brengen. Enkele gevleugelde uitspraken zijn: “Dinie staat altijd aan” en “Juliana is Dinie en Dinie is Juliana”. Een greep uit de wapenfeiten waarvan Dinie de initiator was: samen met haar man Bertus de website van Juliana, een muzikaal reisje naar Engeland, het muzikale project Brel en Brass met zangeres Micheline Van Hautem in de schouwburg van Lochem, het muziekstuk “Ode aan de Berkel” voor het 100-jarig bestaan van de vereniging, het stimuleren van het project “Meer Muziek in de Klas”, het onderscheiden van leden die 12½  jaar lid zijn van de vereniging en het momenteel lopende muziekproject “Hout, koper, brons en STAAL”.

Ook maatschappelijk zette Dinie zich voor velen in. Als jeugdleider bij meisjesclub Nana, als lid van de medezeggenschapsraad van het Isendoorn College en als mantelzorger voor familie, vrienden, buren en haar inmiddels honderdjarige moeder. Ook als Dinie van de dokter betekende zij veel voor dorpsgemeenschap Almen en Harfsen. Dokter Fortuyn was met zijn vrouw en kinderen ook aanwezig in de digitale bijeenkomst en bedankte Dinie op ontroerende wijze voor wat zij voor hem, zijn gezin en de dorpsbewoners van Almen en Harfsen heeft betekent tijdens haar 32-jarig dienstverband als apothekersassistente. Zij deed meer dan medicijnen klaarzetten en de administratie - vertrouwelijkheid was bij haar gegarandeerd.

Iedereen in en rond het dorp kent Dinie en Dinie kent iedereen. Dankzij haar netwerk vindt ze altijd gastspelers voor Juliana als die nodig zijn. Voor het 110-jarig bestaan van de vereniging maakte toenmalig dorpsdichter Dorine Boerboom een gedicht speciaal voor Dinie en wat zij betekent voor de vereniging en de gemeenschap. Van haar is de uitspraak “wat zou de wereld opknappen als er meer Dinies waren”.

Dinie zal altijd vol enthousiasme actief blijven bij de vereniging.

Tekst en foto: Aanlevering Juliana Almen

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 29 MAA 2021 - 10:40