Vrede & Vrijheid bewaart herinnering 

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het muzikale bevrijdingsverhaal Vrede & Vrijheid dat de christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Alblasserdam zaterdag 20 april uitvoert.

Op 28 september 1944 werd een Hawker Typhoon jachtvliegtuig van de Britse Royal Airforce neergehaald door vijandelijk vuur. Het vliegtuig stortte neer in de polder Kortland in Alblasserdam. Bij de crash kwam de Belgische flight lieutenant Jean Noël Vandaele om het leven. Zijn lichaam is geborgen en begraven op het ereveld van de Erebegraafplaats op de Oude Torenhof in Alblasserdam.

BERGING
Restanten van het vliegtuig liggen nog in de bodem van de polder Kortland. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van resten van munitie, wapens en vloeistoffen wordt het vliegtuig geborgen. De berging vindt plaats in opdracht van de gemeente Alblasserdam. De eerste restanten zijn vorige maand al tentoongesteld tijdens een bezoekersdag. Het plan is om een permanente tentoonstelling te maken vlakbij de crashlocatie. Zo blijft de herinnering aan deze gebeurtenis en de piloot die zijn leven gaf voor de inwoners van Alblasserdam bewaard.

LESPROGRAMMA
De afgelopen maanden hebben twaalf schoolklassen van scholen uit Alblasserdam en Oud-Alblas een speciaal lesprogramma gevolgd. Ze brachten een bezoek aan de opgravingslocatie van het oorlogsvliegtuig. Ook leerden ze over het leven van de piloot van de Hawker Typhoon, het gevecht om de brug over de Noord en het bombardement op Alblasserdam. De bijzondere samenwerking tussen muziekvereniging Soli Deo Gloria en de scholen heeft geresulteerd in de themavoorstelling Vrede & Vrijheid. Met beeldende kunst, gedichten, verhalen en liedjes die aansluiten bij deze gebeurtenissen verzorgen de schoolkinderen een deel van de voorstelling.

BEVRIJDINGSVERHAAL
Na de pauze is het de beurt aan de fanfare met de uitvoering van het muzikale bevrijdingsverhaal The Wild Hare. Dit is een raamvertelling over de bemanning van de Amerikaanse B17 bommenwerper The Wild Hare. Tijdens een missie boven Duitsland wordt het toestel geraakt en het stort neer bij Well. Slechts één bemanningslid weet uit handen te blijven van de vijand. The Wild Hare werd in 2020 door Harrie Janssen (muziek) en Frans Limburg (tekst) geschreven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van muziekvereniging OBK uit Well (Gelderland). Het stuk duurt 45 minuten en beschrijft hoe de dreiging van de oorlog steeds dichterbij kwam voor Nederland, de invasie, de Jodenvervolging en de gebeurtenissen van het toestel The Wild Hare. Ook tijdens de voorstelling in Alblasserdam wordt het verhaal vertolkt door professioneel verteller Frans Limburg.

Praktisch
Themavoorstelling Vrede & Vrijheid door Soli Deo Gloria Alblasserdam i.s.m. lokale scholen | zaterdag 20 april, 14.30 en 19.30 uur | Ontmoetingskerk Alblasserdam | Kaarten: klik HIER. 

Op de foto: Het bevrijdingsverhaal van Harrie Janssen beschrijft de gebeurtenissen met de bemanning van The Wild Hare.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 16 APR 2024 - 14:53