Vriend van de blaasmuziek Louis Andriessen overleden

Vriend van de blaasmuziek Louis Andriessen overleden

Componist Louis Andriessen is op 82-jarige leeftijd overleden. In zijn muziek speelden blaasinstrumenten een vooraanstaande rol. Zijn vernieuwende stijl heeft veel componisten uit de harmonie- en fanfarewereld beïnvloed.

Louis Andriessen wordt gezien als een van de invloedrijkste Nederlandse componisten. De in Utrecht geboren musicus legde in zijn werk de nadruk op complexe akkoorden met daarbij een centrale rol voor blaasinstrumenten. Van zijn hand is de compositie Symphonieën der Nederlanden die hij schreef voor harmonieorkest. Dit werk werd door Louis Andriessen in 1974 geschreven in opdracht van de gemeente Amsterdam. In de compositie zijn zeven verschillende muzikale thema's te herkennen.

Louis Andriessen werd in 2001 door de Vrienden van het WMC benoemd tot Persoon van Verdienste. Dat gebeurde bij de uitvoering van een werk van Andriessen door Orkest De Volharding, waarvan hij medeoprichter was. In zijn motivatie memoreerde Wim Goossens, vicevoorzitter van de Vrienden van het WMC, destijds de vele verbanden tussen Louis Andriessen en de blaasmuziek. De componist was in 1951 aanwezig tijdens het eerste WMC toen zijn vader jurylid was. Hjj ging op de bres voor muzikale vernieuwing en ruimde daarbij een prominente plek in voor blazers en blaasgroepen in een orkest. Louis Andriessen sloeg mede daardoor een brug tussen de blaasmuziek en de symfonische muziek.

Direct en indirect heeft Andriessen een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse blaasmuziek. Hij was steeds op stimulerende wijze vernieuwend bezig met muziek en heeft daardoor ook componisten van harmonie- en fanfaremuziek (o.a. Johan de Meij) beïnvloed. “Louis Andriessen, u bent een vriend van de blaasmuziek!”, sprak Goossens in 2001 tijdens de uitreiking van de prijs. 

Op de foto: Secretaris Piet van Oort (rechts) overhandigt aan Louis Andriessen het beeldje dat hoort bij de benoeming Persoon van Verdienste van de vereniging Vrienden van het WMC

Foto: Website Vrienden van het WMC

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 01 JUL 2021 - 17:43
Laatste update: 01 JUL 2021 - 18:20