
''We blijven door onze aanpak stilstaan''
“We mogen onszelf meer gunnen dat we pionieren, experimenteren en samenwerken. Niet meer continue lineair zaken aanpakken en alles aan de voorkant willen tackelen waardoor er te veel argumenten zijn om het niet te doen. Door deze aanpak blijven we stil staan.” Dat zegt Leonie Heezemans, voorzitter van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, in de nieuwe uitgave van het magazine KNMO Klankwijzer.
De papieren uitgave valt deze week bij alle verenigingen, muziekscholen, bibliotheken, politieke partijen en cultuurwethouders in de bus. In de maarteditie verder een essay van Daan Hoogendijk, voorzitter van het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB). Hij reageert op het resultaat van het derde Nationaal Verenigings Onderzoek. Dat bracht aan het licht dat zeventien procent van de kunst-, cultuur- en hobbyverenigingen denkt dat het voortbestaan van hun vereniging de komende jaren in gevaar komt. Hoogendijk zegt onder meer: “Verenigingen zijn in een steeds verder versnipperende samenleving een bindmiddel. Continuïteit van verenigingen is een punt van zorg en verdient onze aandacht. Ook van overheden, politiek, beleidsmakers, -beïnvloeders en -uitvoerders.”
Symphonic Mob
De Symphonic Mob komt terug. Meer dan 400 enthousiaste amateurs van alle niveaus en alle leeftijden voegden zich vorig jaar bij philharmonie zuidnederland en brachten in Maastricht en Eindhoven het winkelpubliek in vervoering. In het laatste weekeinde van juni is de tweede editie. Deze keer in Eindhoven, Den Bosch en Heerlen. Je leest er alles over in KNMO Klankwijzer Magazine.
Wat ook terugkeert is het Adams Fluitfestival: een topuitje voor iedere fluitist. Marsterclasses van internationale coryfeeën, meespelen met gelijkgestemden, ervaringen uitwisselen, inspirerende lezingen volgen, bijpraten, instrumenten en accessoires testen en luisteren. Dat zijn van 21 tot en met 23 april de ingrediënten van het driedaags festival.
Van het diepe zuiden naar het hoge noorden: van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni vindt de tweede editie van Groningen Brass Experience (GBE) plaats. Een vierdaags muziekfestival met verbinding tussen jonge amateurs, vakstudenten en professionele muzikanten. In Klankwijzer alvast een sneak preview.
Infrastructuur
Gemeenten hebben in Nederland een groot aandeel in het vormgeven van de lokale culturele infrastructuur. Een van de achtergronden is dat je op die manier beter kunt aansluiten bij de lokale wensen en behoeften, kortom dat je als gemeente maatwerk levert. Voor cultuur en de amateurkunst heeft de decentrale beleidsinsteek voordelen en ook nadelen. Daarover gaat het artikel Lokale culturele infrastructuur en bruggenbouwers, dat Jan van den Eijnden (LKCA) schreef.
Uitdaging
Je moet het maar durven! Met een amateurblaasorkest op een toonaangevend podium in een regio met een overvloedig cultuuraanbod een van de pareltjes uit het symfonische repertoire programmeren. Sint Michaël van Thorn gaat de uitdaging aan. Het harmonieorkest speelt zondag 23 april in de grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht Carmina Burana van Carl Orff. Een sprong in het diepe of een voorbeeldig staaltje van cultureel ondernemerschap?
Kessels Museum
De geur van koper, leer en vet komt je bij het binnentreden van het restauratieatelier tegemoet. Het Kessels Museum in Tilburg toont niet alleen een uitgebreide collectie van instrumenten, maar brengt ook de geschiedenis van de blaasmuziek als cultureel erfgoed tot leven. Met een KidsMuziekLab voor de jeugd, demonstraties van instrumentenbouwers en -restaurateurs en allerlei interactieve uitdagingen valt er voor jong en oud heel wat te beleven.
Nij Talint Slagwerkorkest
Goed nieuws voor mensen die altijd al eens graag achter een vette drumkit hebben willen zitten, maar er in jongere jaren nooit aan toe zijn gekomen. Na het Nij Talint Orkest voor blazers is er nu ook een vergelijkbaar concept voor slagwerkers. Het Nij Talint Slagwerkorkest biedt mensen met nul muziekervaring de kans om in tien weken tijd verschillende slagwerkinstrumenten te leren bespelen. Hoe lees je in Klankwijzer.
Jeugdvoorstelling
Een vraag die regelmatig aan bestuurstafels aan bod komt: hoe kunnen we de jeugd enthousiast maken en houden voor muziek? In opdracht van Fanfareorkest De Hoop-Stellendam schreven Ivo Kouwenhoven en Suzanne Brok de educatieve, interactieve en muzikale kindervoorstelling De Klimaat Piraat. Ook iets voor jouw club?
Weekend eropuit
Er ook zo aan toe om eens gezellig met de hele club een weekendje eropuit te trekken? Orpheus Reizen, gespecialiseerd in reizen voor muziekverenigingen, heeft voor het Hemelvaartweekend van 2024 een prachtige 3/4-daagse concertreis samengesteld naar het historische stadje Trier aan de Moezel. Kijk voor meer informatie in de nieuwe papieren uitgave van Klankwijzer.
Droom
In de vaste rubrieken vertelt jong talent Thomas Valk over zijn muzikale droom en laat dirigent Gerk Huisma zijn licht schijnen over de hedendaagse blaasmuziek. In de serie Verenigingsprofiel een portret van het als stichting opgerichte Spotlight Orchestra uit Dordrecht. In een nieuwe rubriek biedt KNMO Klankwijzer jonge, aankomende componisten uit de blaas- en slagwerkmuziek een podium om zich aan een breed publiek voor te stellen. Zoran Rosendahl bijt de spits af.
KNMO Klankwijzer Magazine 2023-1 valt deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 19,25 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl
Gepubliceerd: 29 MAA 2023 - 09:49
Laatste update: 01 APR 2023 - 11:14