Webinar 'De crisis van het klarinetregister' door Alex Schillings

Webinar 'De crisis van het klarinetregister' door Alex Schillings

Klarinetten zijn de basis van het harmonieorkest. Hoe gaan we met deze fantastische instrumenten en hun bespelers om? Alex Schillings gaat op uitnodiging van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen in een webinar in op wat nu een goede klarinetpartij is op basis van partituren en muziekvoorbeelden. Waar moet je nu naar kijken in een partituur? Waaraan zie je dat de ene partituur meer geschikt is dan de andere? Wanneer voeg je welk instrument toe om een bepaalde klankkleur te krijgen? En veel meer.

De webinar vindt plaats op zondag 22 november van 19.00 tot 20.30 uur en is primair bedoeld voor dirigenten, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom aan te sluiten. Voorkennis over het lezen van een directiepartituur is wenselijk. Er wordt gebruikgemaakt van het platform ZOOM. Toegang is 6,50 euro voor dirigenten en andere geïnteresseerden van Brabantse orkesten en 9,00 euro voor dirigenten en andere geïnteresseerden buiten Noord-Brabant. Aanmelden: KLIK HIER. De ZOOM deelnamegegevens en instructies worden via Eventbrite verstuurd.

Alex Schillings
Alex Schillings werd in 1957 geboren in Gulpen. Hij stamt uit een gezin waar blaasmuziek en klassieke muziek een grote rol speelden. Het was dan ook logisch dat hij op zevenjarige leeftijd bij het plaatselijke harmonieorkest trompet ging spelen. Alex rondde in 1979 en 1980 zijn studies trompet en hafabra-directie af aan het conservatorium in Maastricht. Inmiddels had hij zijn zinnen gezet op het dirigentschap. Prominente blaasorkesten uit Limburg stonden onder zijn leiding. Hij heeft met vele orkesten evenzoveel successen behaald.

Naast zijn werk als dirigent doceert hij directie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ook is Alex Schillings verbonden aan de Bundes Akademie te Staufen (Zuid-Duitsland) en het Instituto Superiore Europeo Bandistico (Italië). Ook is hij een veelgevraagd workshopleider voor dirigentencursussen. Bovendien neemt hij vaak plaats in jury’s bij verschillende concoursen.

Foto: Kees Staps

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 29 OKT 2020 - 14:19
Laatste update: 02 NOV 2020 - 10:07