Webinar door Alex Schillings bij Brabantse bond

Webinar door Alex Schillings bij Brabantse bond

‘De zoektocht naar de hoofd- en bijzaken. Een levenslange bezigheid voor een dirigent’. Dat is de titel van het webinar dat Alex Schillings op zondag 24 januari op uitnodiging van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) leidt.

Een partituur staat vol met informatie, aanwijzingen en kennis. Het zoeken wat hoofd- of bijzaak is, is een levenslange zoektocht. Hoe maken we een weloverwogen keuze over wat een hoofdzaak of juist een bijzaak is? Kan een bijzaak een hoofdzaak worden en vice versa? Kan een gedeelte uit een partituur alleen uit bijzaken bestaan? En is het toevoegen van bijzaken onnodige vulling van het klankbeeld? Met enkel achtergrondinformatie over de muziekstijl en componist zijn we er nog lang niet. Alex Schillings legt uit hoe dirigenten deze zoektocht vorm kunnen geven.

Het webinar is primair bedoeld voor dirigenten, maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom aan te sluiten. Voorkennis over het lezen van een directiepartituur is wenselijk. Het webinar vindt plaats op zondag 24 januari 2021 van 19.00 tot 20.30 uur. Er wordt gebruik gemaakt van het platform ZOOM. Kaarten kosten 9,95 euro plus servicekosten, (totaal 11,15 euro) en zijn verkrijgbaar via Eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/135842403285

Alex Schillings
Alex Schillings werd in 1957 geboren in Gulpen. Hij stamt uit een gezin waar blaasmuziek en klassieke muziek een grote rol speelden. Het was dan ook logisch dat hij op zevenjarige leeftijd bij het plaatselijke harmonieorkest trompet ging spelen. Alex rondde in 1979 en 1980 zijn studies trompet en hafabra-directie af aan het conservatorium in Maastricht. Inmiddels had hij zijn zinnen gezet op het dirigentschap. Prominente blaasorkesten uit Limburg stonden onder zijn leiding. Hij heeft met vele orkesten evenzoveel successen behaald.

Naast zijn werk als dirigent doceert hij directie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ook is Alex Schillings verbonden aan de Bundes Akademie te Staufen (Zuid-Duitsland) en het Instituto Superiore Europeo Bandistico (Italië). Ook is hij een veelgevraagd workshopleider voor dirigentencursussen. Bovendien neemt hij vaak plaats in jury’s bij verschillende concoursen.

Foto Kees Staps.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 10 JAN 2021 - 09:45