Wereld Muziek Concours verplaatst naar 2022

Wereld Muziek Concours verplaatst naar 2022

Het Wereld Muziek Concours 2021 wordt verplaatst naar 2022.

Voorzitter Max Kousen vertelde deze week in de digitale uitgave van KNMO Klankwijzer dat zijn organisatie bezig was om wereldwijd in kaart te brengen hoe de deelnemers de situatie beoordelen. Hij liet als blijken dat veel korpsen zich met name zorgen maken of ze als gevolg van de coronacrisis over voldoende financiële middelen beschikken om hun ambities in Kerkrade te kunnen waarmaken. Op basis van deze horizonverkenning is besloten om de negentiende editie van het mondiale muziektreffen door te schuiven naar 7 juli tot en met 31 juli 2022. "Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om WMC in 2021 doorgang te laten vinden,” aldus WMC-voorzitter Max Kousen.

Impact
WMC heeft in de afgelopen periode contact opgenomen met een breed scala aan orkesten, belangenorganisaties, subsidiënten, sponsoren, overheden en de WMC-Raad van Advies om te inventaristeren welke gevolgen de huidige crisis mogelijk heeft. ,,Veel orkesten en ensembles kunnen op dit moment geen besluit nemen over deelname aan WMC volgend jaar,” zegt Max Kousen.

Voorbereiding
Met het uitstel naar 2022 wil de WMC-organisatie deelnemende orkesten en ensembles meer tijd geven om zich te kunnen voorbereiden op het concours. Deelname aan WMC vergt een lange voorbereidingstijd voor orkesten. De coronacrisis zet voor een groot aantal deelnemers een streep door deze voorbereidingen. ,,Ook geven veel orkesten aan het artistiek management van WMC te kennen dat zij op dit moment inkomsten uit optredens mislopen en daarom niet de middelen hebben om deel te nemen in 2021. Door het festival uit te stellen geven we onze deelnemers meer lucht,” aldus WMC-secretaris Ludo Diels.

Economie
Ook de verwachte economische impact van de pandemie speelde een rol in de besluitvorming. De organisatie verwacht dat sponsorinkomsten teruglopen omdat veel bedrijven in zwaar weer dreigen te raken. ,,Onze sponsoren maken WMC voor een belangrijk deel mogelijk, maar we vinden het op dit moment niet opportuun om bij bedrijven aan te kloppen voor een substantiële bijdrage,” zo geeft de WMC-voorzitter aan.

BLOW! by WMC
De ontstane situatie dwingt de WMC-organisatie er tevens toe het in juli van dit jaar geplande festival BLOW! by WMC te verplaatsen naar de zomer van 2021. De organisatie onderzoekt wel de mogelijkheden om het festival in alternatieve vorm te laten plaatsvinden.

Jubileum
WMC Kerkrade viert in 2021 het 70-jarig bestaan van het festival. De organisatie had deze festiviteiten willen integreren in het programma van WMC 2021. WMC wil deze mijlpaal nu uitgebreid vieren tijdens BLOW! in juli 2021. Nadere details en exacte data zullen later in overleg met de gemeente Kerkrade bekend worden gemaakt.

WMC
Het Wereld Muziek Concours vindt iedere vier jaar plaats in het Zuid-Limburgse Kerkrade en trekt zo’n 20.000 muzikanten en 350.000 bezoekers naar de stad en regio. WMC geldt sinds 1951 als een van de belangrijkste internationale concoursen in de blaasmuziekwereld. In 2019 introduceerde de organisatie het succesvolle jaarlijkse muziekfestival BLOW! by WMC.


Foto: Op dit soort plaatjes van deelnemers uit exotische landen zullen we een jaar langer moeten wachten.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 10 APR 2020 - 11:52
Laatste update: 10 APR 2020 - 12:00