Wereldpremière van Melandria tijdens duoconcert in Oirschot

Wereldpremière van Melandria tijdens duoconcert in Oirschot

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het duoconcert zondag 19 november in Oirschot waarvoor Harmonie Vriendenkrans uit Heel en de Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg de handen ineen hebben geslagen.

Tekst: Onze redactie - Foto: Rens Bressers Fotografie

Het concert wordt geopend door Harmonie Vriendenkrans onder leiding van Martien Maas. Het orkest trakteert het publiek op onder andere Balkan Dance van Etienne Crausaz, Zueignung van Richard Strauss, Journey through the Stratosphere van Rossano Galante en Finlandia van Jean Sibelius.

Baritonsaxofoon uit 1952
Hoogtepunt van het programma is de wereldpremière van Melandria van Hardy Mertens. Het stuk is geschreven voor en opgedragen aan saxofonist Niek Starmans. Centraal staat de spectaculaire Buescher Big B Sax uit 1952. Starmans zal tijdens de première deze baritonsaxofoon ook daadwerkelijk bespelen. Mertens dook voor deze compositie in de geschiedenis van dit op een veiling in Amerika gekochte instrument. De roots gaan terug naar Elkhart (Indiana) en Wichita (Kansas). Woordkunstenaar Lizette Colaris schreef een gedicht hierover, dat diende ter inspiratiebron. Het werk krijgt een dubbele lading, omdat het letterlijk uitgevoerd wordt op het lijdend voorwerp van de compositie: de Buescher Big B baritonsaxofoon.

Crash
Melandria beschrijft een road trip over de Route 66 van twee geliefden, die ooit ook is afgelegd door het instrument zelf. Een reis gevuld met seks, drugs en rock & roll. De geliefden raken elkaar onderweg kwijt, maar vinden elkaar uiteindelijk ook weer terug. De reis wordt wilder en wilder en ze rijden steeds sneller over de snelweg, wat uiteindelijk uitmondt in een crash tegen de vangrail. De tussenstops in Sorgente, Momentum, Kasykla, Paixão Infinita en Alakváltó tijdens de trip door het fantasieland Melandia komen in vijf in elkaar overlopende delen voorbij.

Fascinatie
Niek Starmans (1987) heeft de liefde voor de saxofoon en het samenspel ontwikkeld in de hafabra-wereld in Limburg. Hij is gefascineerd door de combinatie van oude en nieuwe muziek, wat hem ertoe heeft gebracht zich te specialiseren in het spelen op oude saxofoons. Hij studeerde aan het Conservatorium Maastricht en de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en volgde daarnaast lessen bij Kenneth Coon (voormalig baritonsaxofonist van het Raschèr Saxophone Quartet). Als orkestsaxofonist heeft hij opgetreden met verschillende orkesten en op verschillende locaties in heel Europa. Hij speelt op Buescher saxofoons, gemaakt tussen 1936 en 1952 in de Verenigde Staten.

Dans
Na de pauze treedt Koninklijke Harmonie Orpheus op met een programma rond het thema dans. Het orkest, geleid door Hardy Mertens, opent met Chimo van José M. Ferrero, gevolgd door het Spaanse Danzas Fantasticas van Joaquín Turina. Vervolgens steekt Orpheus de oceaan over voor het uitdagende Three Dance Episodes van Leonard Bernstein. Terug op het Europese vasteland wordt het programma afgesloten met het wervelende Dance of the Comedians van Bedrich Smetana.

Duoconcert Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg en Harmonie Vriendenkrans Heel | zondag 19 november, 15.00 uur | De Stoelendans Cultureel Centrum Oirschot | kaarten verkrijgbaar aan de kassa.

Foto: Niek Starmans (1987) is gefascineerd door de combinatie van oude en nieuwe muziek.

TIP: WIL JE JOUW CONCERT OF ACTIVITEIT OOK OP DEZE MANIER BELICHT ZIEN, INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN VIA REDACTIE@KLANKWIJZER.NL 

Gepubliceerd: 14 NOV 2023 - 21:00
Laatste update: 16 NOV 2023 - 12:33