West-Frisia: 125 jaar de muzikale schat van Twisk

West-Frisia: 125 jaar de muzikale schat van Twisk

Twisk, een pittoresk dorpje in Noord-Holland, is al meer dan een eeuw gezegend met een muzikale schat: het Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia Twisk. Op 17 oktober 1898 zag deze muzikale vereniging het levenslicht en dit jaar viert zij trots haar 125-jarig jubileum. Met een rijke ontstaansgeschiedenis en talloze gedenkwaardige momenten heeft de vereniging een centrale plaats verworven in het dorpsleven.

Tekst: Onze redactie – Foto: Aanlevering West Frisia

De geschiedenis van het Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia Twisk begint met een handvol enthousiaste muzikanten die besloten om samen te spelen en hun liefde voor muziek te delen. Bij het 50-jarig bestaan ontving de vereniging het predicaat "koninklijk", een erkenning van haar verdiensten. Zo brengt het korps serenades aan bruidsparen die hun gouden huwelijksjubileum vieren of aan inwoners die de eerbiedwaardige leeftijd van 100 jaar bereiken. Een bijzonder moment was de muzikale omlijsting van het huwelijk van pianovirtuoos Wibi Soerjadi en (zijn inmiddels ex-) vrouw Marion Klijnsmit in 1998. De concertzaal aan huis van Wibi werd het podium voor een uniek miniconcert. Ook de toenmalige koninginnen Juliana en Beatrix werden al eens bij verschillende gelegenheden toegespeeld. Met medewerking aan goede doelen zoals Open Het Dorp en Serious Request toont de fanfare haar maatschappelijke betrokkenheid. Tijdens de legendarische HarKaFa-feesten onderhield West-Frisia contacten met verschillende verenigingen uit Duitsland en Hongarije.

Gemeenschap
Met ongeveer 30 leden vormt het orkest een hechte en muzikale gemeenschap. Daarnaast is er een jeugdorkest genaamd OkTaFria, waarin jeugd uit Twisk en Opperdoes samen muziek maken. De vereniging speelt in de derde divisie en streeft ernaar uitdagende stukken te spelen die behoren tot de tweede divisie. Voorzitter Martijn Kok benadrukt de betrokkenheid van de vereniging bij de lokale samenleving: "We spelen bij allerlei evenementen in het dorp en zijn actief op de basisschool. We vinden het belangrijk om leerlingen muziekinstrumenten te leren bespelen en hebben een jeugd-leerprogramma opgesteld als onderdeel van het basisschoolpakket. We leveren AMV-lessen en laten de verschillende groepen leerlingen kennismaken met instrumenten. Kinderen die nog meer met muziek bezig willen zijn, kunnen in een blazersklas terecht. Ons jeugdorkest is weer volop in groei. We hebben meer dan tien leerlingen in het orkest zitten. Wij leggen en brengen verbinding tussen muziek, cultuur en jeugd op een zodanige manier dat leerlingen enthousiast worden gemaakt. Menig kind van de basisschool wil een instrument leren bespelen en gaat op les. Dit is belangrijk voor het behoud van het voortbestaan van onze vereniging.”

Netwerk
Om nieuwe leden te werven, organiseert de vereniging diverse activiteiten en maakt ze gebruik van haar uitgebreide netwerk. Ze hoopt ook oud-leden te verwelkomen die weer gezellig terugkeren naar de vereniging. Daarnaast heeft West-Frisia een duidelijke toekomstvisie opgesteld om relevant te blijven in de gemeenschap. Voorzitter Martijn Kok: "We streven naar regelmatige deelname aan muziekfestivals en concoursen en organiseren om de vijf jaar een uitwisseling met een orkest of een buitenlandse reis. We willen ook verbonden blijven met het dorp door traditionele acties te ondernemen die ons verankeren in de gemeenschap."

Première
Het jubileumjaar wordt gevierd met verschillende activiteiten. Hoogtepunt is het jubileumconcert op zaterdag 14 oktober. Tijdens deze concertavond brengt de 125-jarige vereniging de wereldpremière van het speciaal voor haar gecomponeerde werk Fostedina van Jan de Haan. Dit stuk is geïnspireerd op de geschiedenis rondom het dorp Twisk. Gastsolist is onder meer Frans-Aert Burghgraef die onlangs benoemd is tot dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Ook speelt de jubilerende vereniging enkele nummers samen met de band Drukwerk, met zanger Harry Slinger. Als afsluiting van het jaar wordt de traditionele Top 2000-avond georganiseerd in samenwerking met Quizevents.

Op de foto: Het Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia Twisk viert het 125-jarig bestaan.

Gepubliceerd: 01 AUG 2023 - 13:53